Wolf Lemke (11.08.1938 –  01.12.2018)

0

(OPENSOARING, 7. januarja 2019, pripravila Gregor Petrovič in Niko Slana, foto  Writeopinions.com in N. Slana)

Wolf Lemke, oče legendarnih jadralnih letal z oznako LS (Lemke & Schneider), je odšel na svoj poslednji let. Po navedbah njegovih bližnjih je umrl 1. decembra 2018.

LS 4b pred pristankom

Wolf Lemke je študiral na TU Darmstadt in je bi član Akademske  letalske skupine, bolj znane po zvenečem imeni Akaflieg Darmstadt. V začetku šestdesetih letih prejšnjega stoletja je, skupaj z Gerhardom Weiblom in Heiko Freiss ter s kasneje pridruženim članom Klausom Holighausom, skonstruiral in izdelal jadralno letalo z oznako D-36 Circe. S to konstrukcijo so omenjeni inženirji začeli tlakovati pot modernim visokosposobnim jadralnim letalom grajenih s pomočjo umetnih vlaken in smole. Heiko se je posvetil zračnim zavoram, Lemke je poskrbel za krila, Holighaus pa je podrobno obdelal rep in postavitev višinskega krmila, ki je imelo pred tem precej težav s flaterjem. Zanimivo je, da je Lemke sam razvijal svoje profile za krila D-36 in jih preizkušal v vetrovniku v Stuttgartu. Vzporedno je razvijal pravo znanost s profili prof. Wortmann, ki je Lemkeja za njegove porofile zelo pohvalil. No, člani Akaflieg so na koncu uporabili Wortmannove profile, pač zaradi imena. Prvi izdelani letali LS 1 sta leta 1968, na nemškem nacionalnem prvenstvu v standardnem razredu, zasedli prvo ( Helmut Reichman) in drugo mesto (Walter Schneider) Circe pa se je odlično odrezal na tekmovanjih in bil tudi odlikovan z nagrado OSTIV.

Zadnji izdelani LS4b pred preizkusom v Lescah

Weibl je kasneje odšel k Schleicherju, Holighaus k Schempp-Hirthu, Wolf Lemke pa je ustanovil, skupaj z Walterjem Schneiderjem, kolegom iz študentskih let, podjetje z imenom Rolladen -Schnieder Flugzeugbau s sedežev v kraju Egelsbach. Tu so pod njegovo taktirko v obdobju 1968 do 2003 nastale uspešne konstrukcije LS 1 (maj, 1967), LS 3 in še do danes najbolj množično izdelano jadralno letalo z oznako LS 4. Sledili so še modeli LS 6, LS 7, LS 8, LS 10 ter LS 11, ki ga je izdelala skupina Akaflieg Köln. Podjetje je delovalo vse do insolventnosti podjetja Rolladen-Schneder. Walter Schneider bi se skoraj ponesrečil pri vzletu na vitlo v enem od modelov LS, saj višinsko krmilo ni bilo pripeto. S takim letalom je parašutiral do tal.Modela LS 8 in LS 10 je možno po naročilu še vedno dobiti pri podjetju DG Flugzeugbau v Bruchsalu. Posebnost med njegovimi modeli je jadralno letalo z oznako LSD Ornith. Gre za dvosedežno letalo na osnovi letala LS 1 in je bilo njegova zasebna kosnstrukcija in tudi zgrajeno samo zanj. V Alpah in Južni Afriki je to letalo doseglo več rekordov, zdaj pa je v zbirki jadralnih letal v muzeju na Wasserkuppe.

LS4b nad Lescami

Če bo kdaj nastala še kakšna knjiga o zgodovini jadralnega letenja v Sloveniji, bo morda v njej tudi utrinek o kratkem življenju izdelave jadralnega letala LS4b v Sloveniji, ki je bila povezana s podjetjem AMS Flight.

»Tudi Slovenci smo kratek čas upali, da bomo lahko odkupili pravice in orodja za nadaljevanje zgodbe o jadralnih letalih LS. Tako je bilo predstavljeno predstavnikom AMS Flight s strani stečajnega upravitelja, in kljub dejstvu, da smo bili edini ponudniki in z odločbo nemškega sodišča, da so orodja in vse pravice v naših rokah, si je drugo nemško podjetje na grdo in brez enega evra plačila prisvojilo del orodji ter kontrolo nad tipskimi certifikati. S tem je bilo konec proizvodnje letala LS4 in ostalih modelov, ki so jih stečajniki vseeno prodali Slovencem, vendar jih niso nikoli dostavili lastnikom. Pravica je slepa celo v urejeni državi, kot je Nemčija. Zadnji LS4-B 1005. po vrsti je bil, kljub vsem zapletom in metanjem polen pod noge s strani Nemcev, izdelan in prvič v zraku v Sloveniji dne 24.3.2007 v Lescah,« je povedal Matjaž Slana, ki je opravil  preizkusni let. Wolf Lemke pri vsem tem ni imel nobene vloge.

LS4b in Apis v Lescah

Share.

Leave A Reply