Jurij Kraigher in Slovenci

0

(OPENSOARING, 11. maja 2020, Niko Slana)

Jurij Kraigher – mlad lovski pilot v I. SV

Ob 75-letnici zmage nad fašizmom je Slovence nagovorila ameriška veleposlanica Lynda Blanchard in ob tem, da je povedala nekaj o dogajanju med drugo vojno, svoj video nagovor obogatila z arhivskimi fotografijami na katerih je tudi Jurij (George) Kraigher (rojen 3. aprila 1891 v Hraščah pri Postojni), ob J. Sutterju najbrž najbolj prepoznaven Slovenec, ki je soustvarjal zgodovino letalstva  v ZDA. Za jadralce je zanimiv utrinek povezan s postojnskim aeroklubom. V šestdesetih letih je v Postojni iskal sogovornika, da bi tam postavil svojo spominsko zbirko, za poimenovanje postojnskega letališča po njem pa je ponujal izdatna sponzorska sredstva.

O tem govori tudi kratek prispevek na Youtube 

https://youtu.be/8j8zwhVnzdk

Po tem, ko smo v Sloveniji že skoraj vse zamudili, je zgodba človeka, ki je bil pilot v obeh svetovnih vojnah, med drugim je sodeloval pri organizaciji reševanja zavezniških pilotov s področja Jugoslavije, kasneje pa je bil uspešen v civilnem letalstvu in celo v vrhu PAA, so lani o njem ustvarili film z naslovom Slovenec, ki je preletel stoletje in ga je možno videti v Parku vojaške zgodovine v Pivki. Utrinki s predstavitve  v Pivki:

https://youtu.be/IbRneaE3n4Q 

Jurijeva zgodba, o kateri sta pisala tudi Ajdič in Jerin (Letalstvo in Slovenci) je zelo slovenska. Ker se mu ni uspelo ničesar dogovoriti, a to je tudi razumljivo, saj sta bili ob njegovem prihodu ZDA in  Slovenija (Jugoslavija) to dva različna svetova – na eni strani odprta ameriška družba in na drugi republika Slovenija v državi, ob svojem nastanku še  polna strahov in zunanjih sovražnikov.  O Juriju Kraigherju je jadralcem šele nedavno nekaj malega povedal Bojan Rode, motorni pilot in jadralec AK Ljubljana, saj je bil z njim v sorodu. A prav veliko tudi sam ni vedel. Bojan je v trenažni eskadrilji srečal Andreja Bratoža, član postojnskega kluba, ki se je spominjal takratnega Jurijevega obiska. Postojnčanom se ni sanjalo, kdo je sploh gospod iz Amerike, ki je želel v bližini svoje rojstne vasi postaviti spomenik in se celo preseliti v Slovenijo. Drago Gabrijel ga je baje peljal s športnim klubskim letalom, to pa je bilo tudi vse. Juriju je bilo zakotnega ozračja kmalu dovolj in se je za večno poslovil od Postojne in Slovenije.  Svoje premoženje je, kljub vsemu, razdelil na enake dele med vse svoje slovenske sorodnike, tja do tretjega kolena …

Bojan Rode in Zmago Jeršan z Aerom -3 v Ajdovščini

Letos, ob visoki obletnici poraza fašizma, nacizma in vseh vrst kolaborantov se je zgodba Jurija Krigherja znova pojavila v različnih medijih. Upravičeno. Zanimivo je, denimo, da j bil Jurij tik pred desantom na Drvar pri Titu, tako da je zaveznike iz prve roke poučil, koga je treba v vojni podpirati v boju proti nemškemu agresorju. Jurij (George) Kraigher  je bil spoštovani Slovenec in njegovo mnenje je neka veljalo. Umrl je 17. septembra leta 1984.

Share.

Leave A Reply