Balleka Matt ali svet je majhen

0

(OPENSORING, 12. januarja 2017, besedilo Niko Slana, fotografije Balleka Matt)

Kako je jadralni svet majhen in povezan! Gregor Petrovič je nedavno pisal v svojem dnevniku  o izkušnji s pobočnim  letenjem na klifih na Novi Zelandiji, Karel Čeč pa je našel video, ki ga je o jadranju nad klifi naredil Balleka in mimogrede je navrgel, da je v firmi, kjer zdaj leti, bil zaposlen tudi Balleka oziroma Matt Wright, ki je imel na YouTube kar 14.000 sledilcev. Njegovi kratki filmski prikazi jadralnega letenja so legendarni. Žal se je Balleka 4. decembra 2016 ponesrečil med vzletom na vitlo in nam zapustil testament, filmsko pričevanje, za katerega mu je eden njegovih prijateljev iz kluba North Hill (Broad Humbury, Devon) napisal izrek A. Lincolna: »Niso leta, ki štejejo, ampak življenje v tvojih letih.«

Strmo, 40-stopinjsko vzpenjanje ob vzletu z vitlom, ki pušča v jadralcih vselej kanček nelagodja, saj se zavedajo, kakšne so lahko posledice, če gre kaj hudo narobe, med prav in narobe pa je samo tenka rdeča črta, se je zgodilo Mattu, ki je bil šele sredi štiridesetih. ASW 24 z oznako G-CFNG, ki se je na višini med 80 do 100 m prekucnil na krilo, pilotu pa ni več uspelo pripraviti letala do tega, da bi se ujelo na vzgon na svojih krilih in varno pristalo.

https://m.youtube.com/watch?v=SbjBU6ixBLc 

Zakaj se je  BallekaMatt sploh začel ukvarjati s snemanjem? Prijateljem je pogosto pripovedoval, kaj vse vidi in doživi na svojih službenih zračnih poteh in da mu ne bi bilo treba nenehno pripovedovati, se je lotil snemanja. Najbrž je kmalu dojel, da je v kabini velikega 747 nekoliko dolgočasno in tako se je odločil za snemanje jadralnih avantur. Prav video o letenju na klifih, denimo, pokaže, kako izostren občutek je imel za snemanje, vedel je, kje mora postaviti kamero, imel je občutek za montažo. Jadralcem je pokazal kako neznansko velika je razlika med dolgočasnim videom in takim, ki daje občutek prostora in dinamike, ki odkriva lepoto jadralnega letenja. Ob gledanju njegovega letenja na klifih vidimo, da ni prisotno samo varno letenje ob pobočju nad morjem, marsikje je treba preskočiti ravnino brez pobočja in se na drugi strani znova ujeti na pobočnem dviganju. Občutek imamo, da je veter ob pobočju močan, da mora jadralec biti zelo pozoren, kaj se dogaja z letalom. V njegovem videu je to lepo vidno, da nam je to pokazal ni rabil besed, samo sliko. Milijoni gledalcev so mu sledili, pa ne samo jadralci ali piloti. S svojimi izdelki je jadralno letenje približal množicam. Video, ki je bil njegovo poslanstvo, ga je vodilo z raziskovalnemu letenju. Prav tu je odkril novo razsežnost jadralnega letenja. »Epic soaring« je nov izraz, ki se je pojavil ob njegovih posnetkih, najbrž so ta naziv iznašli njegovi video sledilci. 

»Matt, hvala za vse, kar si naredil za jadralno letenje, prepričan sem, da zdaj mnogo več ljudi ve, kaj je to jadralno letenje,« mu je namenil posmrtno zahvalo oboževalec  Balleka Video izdelkov, kajti vselej, ko smo na računalnikih vstopali v njegove avanture, smo vedeli, da bomo videli nekaj zanimivega. Matt bi bil najbrž umetnik, če ne bi bil pilot. Samo, če pogledaš katero od njegovih fotografij, dobiš potrditev. Takšne poglede je v elektronski medij lahko spravil samo umetnik. 

 

https://www.thesun.co.uk/news/2334605/haunting-premonition-of-youtube-star-killed-in-dartmoor-glider-smash/

Share.

Leave A Reply