Žan Merc, AK Ptuj

0

(OPENSOARING, 01. oktobra 2019, uredila Mojca Zupan)

Za letenje me je že v otroških letih navdušil oče. Z njim sem redno zahajal na letališče in ko je bilo mogoče sem tudi letel. Z jadralnim letenjem sem začel leta 2014, na ptujskem travniku, pod mentorstvom Jožeta Botolina. Od takrat sem naletel približno 200 ur, opravil jadralni let za srebrno C značko in letel z osmimi različnimi jadralnimi letali.

V ASK 13

Obiskoval sem Gimnazijo na Ptuju in končal 3. letnik Fakultete za strojništvo v Ljubljani. Tu se srečujem s širšim znanjem na področju strojništva, še posebno pa sem vesel znanja o letalstvu, ki mi pride prav pri letenju in razumevanju teorije letenja. Dobrodošli so tudi pogovori s kolegi piloti, saj si tako izmenjamo mnoge informacije o letenju in letalskih dogodkih, ki se dogajajo športnim pilotom v Sloveniji. Naslednje leto nameravam vpisati magistrski študij, saj me poleg poklicnega letenja zanima tudi delo inženirja. Med študijem sem pridobil licenco motornega pilota PPL in naletel približno 80 ur s Cessno 152, Piperjem Super cub PA-18 in Katano DV-20. Doslej sem redno študiral, a mi zmanjkuje časa. Čakam na oktobrsko šolanje za učitelja jadralnega letenja.

Šport

Trening nogometa sem opustil, saj nimam časa, igram le še za zabavo, včasih v Ljubljani za rekreacijo tečem na Grad. Spremljam mnoge športe, pri nogometu pa me zanimajo državna prvenstva Anglije, Španije, Italije ter Nemčije in Slovenije. Tudi tekme v ligi prvakov so dogodek. Občasno si ogledam kakšno tekmo v živo, predvsem slovenske nogometne reprezentance. Občudujem selektorja Matjaža Keka, ki zna motivirati igralce, drugače pa je miren in natančno ve, kaj želi. Zdi se mi, da je nujno tudi za življenje, da imaš začrtane smernice.

Na letališču od malega

Navdušenje za letalstvo

Očeta je za letenje navdušil mož od sestre njegove mame (moje babice) – torej stric. A je razumljivo, haha? Stric, po imenu Drago Krepfl, ga je izšolal, saj je bil učitelj letenja. Kasneje me je navdušil oče David, saj sem že od tretjega leta z njim obiskoval letališče. Skratka, veliko se je vrtelo okrog letenja. Kot otrok sem nekoč prišel na letališče skupaj z očetom, na letališki terasi je bil Jože Botolin, ki je očetu dejal: »Ta bo še bolj zagret za letenje, kot si ti.« Imel je prav. V četrtem razredu mi je oče za pusta izdelal letalo iz kartonastih škatel. Osvojil sem nagrado za najbolj izvirno masko. Kartonasto letalo sva z očetom do šole pripeljala na strehi avtomobila. 

Pustna maska Letalec

 Poklic

Zagovor diplome me čaka novembra ali decembra, izpite pa sem že opravil. Nato bom delal na področju strojništva, da si pridobim nekaj izkušenj. Prakso, ki je bila obvezni del študija, sem opravil v letalsko-servisnem podjetju Kočevar Ferdo d.o.o. Po praksi sem nadaljeval z delom prek Študenta, saj so bili z mojim delom zadovoljni. Pridobil sem nekaj izkušenj v inženiringu podjetja, v delavnici pa sem podkrepil teoretično znanje s fakultete. Zanima me tudi energetika.

Stik s SV

Pred približno enim letom sem bil na selekciji v Slovenski vojski, kjer sem letel na Zlinu 242L in se v kratkem času veliko naučil.

Razgibavanje ob krilu s hitro hojo

 Trenutek za spomin

Ko sem bil še jadralni učenec in sem prvič samostojno letel z  DG -100, nas je presenetila nevihta z močnim bočnim vetrom. Let sem opravil brez večjih težav, a s pomočjo nasvetov Jožeta Botolina, ki me je spremljal prek radijske postaje. Pilot vlačilec s Super cub-om je pristal šele čez 45 minut, saj je bil veter zanj premočan.

Share.

Leave A Reply