WWGC 2020 Lake Keepit – ko si snamemo prevezo čez oči

0

(OPENSOARING, 16. januarja 2020, besedilo Niko Slana)

Poljska vizitka k WWGC 2020 Lake Keepit

 Terminsko bolj nesrečnega tekmovanja še ni bilo, saj se doslej ni zgodilo, da bi celina gorela, jadralni šport pa bi imel ob tem svoj festival, enega od svojih jadralnih viškov z ženskim svetovnim prvenstvom v Lake Keepit. Tako nekako, kot bi gorelo od Karavank pa do Dunaja, mi pa bi vseeno na nekem dokaj varnem območju v bližini tekmovali. Menimo, da bi morali tekmovanje odpovedati, pa čeprav je res, da organizatorji, ob določanju termina, niso mogli vedeti, kaj se bo dogajalo med WWGC 2020.

Pogled na požar iz tekmovalnega letala

Ne vemo ali so na prizorišču WWGC 2020 vsaj kakšen dan, ko je tekmovanje odpadlo zaradi slabega vremena, pokazali svojo zaskrbljenost nad dogodki in izrazili javni prezir do arogance avstralske vlade, ki je za novoletni trenutek v Sydneyju dovolila bleščeči ognjemet, čeprav je osveščena domača in svetovna javnost protestirala proti neznanski aroganci. Mnogi so predlagali, naj denar, ki je šel za ognjemet, namenijo avstralskim gasilcem. Država je bila že nekaj časa v ognju, a je vlada vseeno dovolila ognjemet z veseljačenjem, kot bi sledila Sončnemu kralju Louisu XV, ki je znan po svojem izreku »apres moi, le deluge – za menoj, potop.« Pokazala je, da je okolje ne zanima kaj prida, čeprav je bilo jasno, da katastrofalna razsežnost požarov zadeva ves svet. Morda se motimo, toda s strani organizatorjev nismo zasledili kakšnega izraza sočutja do prizadetih in neštetih prostovoljnih gasilcev, ki so se tedne borili s plameni. Edina, če se ne motim, ki je javno (na FB) objavila občutje groze, je bila jadralka in slikarka Francoise Curtis, rekoč, da vsak dan pomisli na ljudi, ki se borijo s plameni.    

Kawa je nekoč zapisal Sky full od Heat

Vsekakor bi lahko FAI organizatorjem vsaj ponudila opcijo o prekinjenem tekmovanju in svojo namero javno objavila, organizator pa bi se lahko sam odločil, kako in kaj, a te možnosti niso uporabili. Ja, FAI je imela priložnost, da bi pokazala svojo okoljsko naravnanost.

Pogled iz vesolja na gorečo celino

Morda je tudi to priložnost, da se znova spomnimo, da je FAI, ne tako davno, vpeljala svetovna prvenstva v upravljanju z brezpilotnimi letalniki – droni. Že ob prvem svetovnem prvenstvu smo na Opensoaringu dejali, da je tekmovanje etično sporno in nima kakšne posebne zveze s športom. Ob dogodkih v Bagdadu smo še bolj prepričani, da tekmovanje, ki spodbuja mlade k izpopolnjevanju spretnosti letenja z brezpilotnimi letalniki, ne spada v družino športov pod okriljem FAI.

Share.

Leave A Reply