Vodila me je želja po letenju 

0

(OPENSOARING, 21. avgusta 2019, besedilo Peter Čičerov, fotografije iz arhiva P.Č.)

Peter Čičerov (foto Mojca Zupan)

Že od rane mladosti sem se spogledoval z letalstvom in vsem, kar je s tem povezano. V prvem razredu osnovne šole mi je oče sestavil plastično maketo britanskega lovca Spitfire, ki je,  žal, doživel neslavni konec. Igral sem se tako dolgo, da sem ga zlomil. Z modelarstvom sem se srečal v petem razredu, na Osnovni šoli Edvarda Kardelja v Trzinu. Krožek so vodili modelarji Društva za modelarstvo in aeronavtiko Modra Ptica iz Domžal, ki je bilo ustanovljeno leta 1975 in je skrbelo za tehnično kulturo na področju Domžal, Mengša ter Trzina. Izdelovali smo prosto leteče modele Slavček. Modelarstvo me je tako zasvojilo, da sem že naslednje leto izdelal svoj prvi radijsko voden model letala Trainer, z metanolskim motorjem.

Z jadralskimi prijatelji v Lescah

Za prve korake v svet radijsko vodenih letal je zaslužen pokojni Jože Šebela, mentor v društvu. Bil je tudi jadralni pilot in posredno je pripomogel k mojemu prvemu letu z leškim Super Cub-om leta 1990, ko me je, z njim v zapregi, peljal Maks Berčič.

Ljubezen do letalstva ni ugasnila, nasprotno, želja postati pilot je bila vedno večja. Ob vpisu na srednjo strojno šolo leta 1990 sem želel opraviti klubske izpite v Aeroklubu Ljubljana. Čez zimo sem obiskoval predavanja na Fakulteti za strojništvo. Ko je prišel dan »D« se nas je na fakulteti zbralo prek sto nadobudnih kandidatov za jadralne pilote. Žal se mi ni uspelo uvrstiti med deset srečnih kandidatov, ki so tečaj nadaljevali z letenjem. Ljubljanski aeroklub je  takrat že gostoval po različnih letališčih. Sanje so se razblinile, a želja je tlela. Ostalo mi je modelarstvo, zanimala me je informatika, ki je bila tedaj v razcvetu.

Helikopter je zahtevna igrača

Vmes se je zgodilo življenje, diploma, poroka, otroci, hiša in preprosto ni bilo časa za letalstvo, čeprav je bila želja iz mladosti še zmeraj živa. Znova sem se lotil modelarstva, najprej jadralnih modelov, nato so me, zaradi tehnične zahtevnosti, začeli zanimati modeli helikopterjev. Pričel sem z manjšimi radijsko vodenimi, nato pa sem prehajal na večje in večje. Največ  časa mi je vzelo učenje letenja helikopterja in tehnike nastavljanja.

Portret z otroki

Trenutno gradim repliko policijskega helikopterja z oznako S5-HPE v merilu 1:6,5. Gradnja zaradi službe poteka precej počasi, vendar se bliža koncu. Vse, kar se dogaja z izdelavo, objavljam na modelarskem forumu http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?f=47&t=87351&sid=10bfce300a74dff85ff0f51ac0ff61e6 

in svetovnem helikopterskem forumu Helifreak https://www.helifreak.com/showthread.php?t=645349

Jadranje in helikopterji

Poleti leta 2016 sem se povezal s klubskim kolegom Juretom Nastranom, zanimala me je možnosti šolanja za jadralnega pilota v AK ALC Lesce. Pozimi sem že sedel v učilnici pod stolpom letališča v Lescah. Klubske izpite sem opravil in maja smo začeli z letenjem. Konec leta 2017 sem opravil  izpite na JACL, oktobra 2018 sem pridobil dovoljenje SPL. Neizmerljiv je občutek, ko spoznaš, da je zmeraj potrebno vztrajati pri uresničevanju želja. Nadaljujem in plemenitim svojo udeležbo v letalstvu tudi kot skrbnik letala DG100 z oznako S5-3022 (L3).

Spomin na izpitni let

Share.

Leave A Reply