Vinko Šoljan – že drugič hrvaški prvak

0

(OPENSOARING, 17. avgusta, besedilo in fotografije Niko Slana)

Prvak Vinko Šoljan

Vinko Šoljan, splitski meteorolog, je še drugič zapored osvojil naslov hrvaškega prvaka v jadralnem letenju, hkrati je zbral tudi največ točk v odprtem mednarodnem tekmovanju, kjer se je na drugo mesto uvrstil Ptujčan Dean Bezjak. Šoljana za zmago na pokalnem tekmovanju čaka nekaj nagradnih dni turizma v Dubrovniku. S tem se je končala zanimiva sezona jadralnega letenja na Hrvaškem.

Đani Zaninović podprvak

Odprto pokalno tekmovanje bo poslej, tako zagotavljajo organizatorji, postalo stalnica Aerokluba Sinj in AK Split, Jakov Matković, pobudnik poka, pa upa, da se bo prihodnje zbralo precej več jadralcev iz tujine. »Letos smo se v Sinju ozirali na svoje sosede v Bosni, kjer je bilo kvalifikacijsko tekmovanje za SGP, v prihodnje pa bomo termin našega tekmovanja izbirali v delu leta, ki je vremensko boljši,« pravi Jakov in še je pohvalil delo sodnika Tomaža Bezjaka (AK Ptuj).

Bruno Herenčić 3.mesto

Hrvaško prvenstvo v jadralnem letenju je bilo, kljub skromni zasedbi, zanimivo, še posebno zato, ker so se jadralci dobro organizirali in zdaj redno obiskujejo evropska in svetovna prvenstva, pa tudi velika mednarodna tekmovanja. Vinko Šoljan je bil vesel zmage. »Bilo je precej lažje, kot sem si mislil. Vse je teklo gladko, tudi po zaslugi dobro postavljenih tekmovalnih nalog. Veselim se prihodnjih nastopov za reprezentanco, predvsem pa upam, da se bom v ta namen pripravil bolje kot doslej. Lani sem nastopil na svetovnem prvenstvu v Ostrowu na Poljskem (41/48) in ugotovil, da tudi svetovna prvenstva niso nič posebnega. Treba bo le več leteti in zato upam, da bo naše nacionalno prvenstvo pred svetovnim v Franciji.«

Frane Franić 4 mesto

Zanimivi so tudi vtisi Deana Bezjaka: »Tekmovanje v Sinju je bilo, vsaj zame, čudovito in tudi vreme je bilo pravo jadralsko. Vsi so leteli korektno. Svoje drugo mesto moram pripisati spodrsljaju Jerneja Lokovška, ki se je zadnji dan znašel na napačnem pobočju. A tekmovanje traja do zadnjega dne,« pravi Dean, ki je bil še posebno zadovoljen, ker se je vse dogajalo avgusta, saj prej, ob svojem čebelarskem delu, ne utegne toliko časa posvetiti športu. Prihodnje leto bo Bruno Herenčić že tekmoval z Diano 2, Jernej Lokovšek pa, če se bo znova odločil za Sinj, z JS3.

Organizator Jakov Matković desno in Zlatko Zemljić Pajo

Dario Fadić

Tonči Panza

Bernard Šimleša

Share.

Leave A Reply