SGP in olimpijski krogi

0

(OPENSOARING, 8. junija 2019, besedilo Niko Slana)

Final results. Congratulations to Tilo Holighaus (Germany, Schempp-Hirth Ventus-3T) world champion, Sebastian Kawa (Poland, Jonker Sailplanes JS3) silver medal, Louis Bouderlique (France, Jonker Sailplanes JS3). All results on www.sgp.aero. See you next time for great race in Sailplane Grand Prix! Takšno je uradno sporočilo.

Najuspešnejši na finalu SGP

Novi kralj tekmovanj po regatnem sistemu imenovanem SGP je nemški jadralec Tilo, dosedanji svetovni prvak Sebastian pa je pristal na drugem mestu. Naslov svetovnega prvaka v SGP bo tako, do prihodnjega finala leta 2020 v Turčiji (WAG ?), v nemških rokah. Takrat bo znova v ospredju dokaj neznano prizorišče, jadralci pa bodo ambasadorji jadralnega letenja v deželi, ki z jadralnim letenjem nima prav veliko zveze. Če jo sploh ima? A svetovne letalske igre, v sklopu katerih bo X. finale SGP, spada že bolj v politko in FAI, ki v tem pogedu nima predsodkov.

Ker je tako, se lahko, brez slabe vesti, znova vprašamo, kdaj bodo jadralci dobili tekmovanje z denarnimi nagradami, saj se regatni sistem jadralnega letenja vendarle imenuje “velika nagrada – Grand Prix”. Ker nič ne kaže, da se bo kaj takega zgodilo, jemljemo naslov Grand Prix kot otroško igro. Lepo je imeti tekmovanje zvenečega imena, pa čeprav se denar ne pretaka pod mizo, niti tako kot v avtomobilizmu, kjer vemo, da so pogodbe dirkačev finančno lepo zabeljene. Morda pa se motimo? No, jadralno letenje ima še čudno posebnost, namreč pilote – tekmovalce, ki so hkrati izdelovalci letal …

Da se FAI zgleduje po FIM pričajo tudi buteljke šampanjca na odru za zmagovalce, kar sicer z vrednotami športa nima veliko skupnega. A tako je pri jadralnem letenju in ker se zaradi tega nihče ne razbiurja, bo tako ostalo  vse do takrat, ko bo jadralno letenje postalo pravi šport in bo dobilo mesto v družini olimpijskih športov. Na olimpijskih prizoriščih so šale s šampanjcem prepovedane. A ni se bati, da bi se jadralno letenje morda res kdaj pojavilo pod okriljem olimpijskih krogov.

Tako nam ne preostane nič drugega, kot da pozabimo na veliko nagrado (grand prix) in tekmovanja SGP spremljamo kot športno tekmo. V Cerdanyji je bilo dogajanje vendarle živahno, za to sta poskrbela Tilo Holighaus, ki je bil očitno v pravi formi in Sebastian Kawa. Finale SGP devetega niza je mimo, zdaj se v Livnu (27.07. do 03.08. 2019) začenja  nov krog kvalifikacijskih tekmovanj za deseti niz SGP, ki bo za slovenske jadralce še posebno zanimiv.

Share.

Leave A Reply