Protidopinško FAI ozračje

0

(OPENSOARING, 11. marca 2020, besedilo Niko Slana, foto Pokal Pribina Nitra 2019)

Zadnji dopis, ki je priletel z Letalske zveze Slovenije, ima naslov Zavezujoče protidopinško izobraževanje športnikov in spremljevalnega osebja. Ker menimo, da doping v jadralnem letenju nima ali vsaj doslej ni imel oprijemljivih spornih osebkov, bi se morala LZS do tega fenomena opredeliti bolj pokončno, ne pa mirno sprejeti, kar zahteva OKS oziroma njena protidopinška organizacija. Prav zato je zanimivo razmišljanje letalca, ki je predsedniku JK napisal, kaj si misli o tem.   

Je karikatura na repu lahko v pristojnosti WADA

Takole je zapisal: »Ne vem kaj naj rečem. Meni se zdi vse skupaj smešno. Včasih je zadoščala zdrava kmečka pamet, sedaj pa nas bo pred dopingom rešilo e-izobraževanje. Doping  bo še naprej v takšni ali drugačni obliki, ne glede na e-izobraževanje. Vse skupaj je dodatno birokratiziranje, brez dodane vrednosti. Kdor ima sredstva in možnost, se bo še naprej dopingiral in goljufal, ostali pa bodo lahko samo opazovali, kot so doslej. Psi lajajo, karavana gre naprej. Takšno FAI dovoljenje pa si naj FAI kar nekam … To je moje skromno mnenje.«

Ne spomnim se, da bi se letalci že kdaj uradno pogovarjali o dopingu v jadralnem letenju. Kaj bi to sploh lahko bilo? Če obstaja, naj Letalska zveza Slovenije in slovenska WADA povesta kaj o dopingu v jadralnem letenju, veseli bomo njihovih namigov. Sicer pa bi bilo bolj smiselno, da bi se vsak šport ukvarjal s svojimi problemi, še posebno to velja za atletiko. Saj se še spomnimo časov, ko je atletinja J.Č. dobila mednarodni ukor WADE, a so jo mirno kasneje, kot vrhunsko športnico, vabili na šolska pionirska atletska tekmovanja, da je podeljevala priznanja. Kakšen vzgled je dajala mladim športnikom. Pred dnevi se je v dopinško afero zapletla še ena naša vrhunska atletinja. 

Mark Travner bo moral kot favorit na e- izobraževanje o dopingu

Morda bomo s prepoznavo morebitnih nedovoljenih dopinških sredstev v jadralnem letenju dali jadralnemu letenju posredno oznako šport in posledično zahtevali od športnih urednikov v medijih, da bodo objavljali dosežke z jadralnih tekmovanj. Večina poglavarjev športnih uredništev tiskanih in elektronskih medijev so do jadralnega letenja povsem brezbrižni, Letalska zveza Slovenije pa se doslej tudi ni potrudila, da bi bilo drugače.  

In zdaj lahko samo čakamo, kdaj se bodo v športnih novicah pojavili pozitivni odzivi na tekmovanja z brezpilotnimi letalniki. FAI je uprizorila že dvoje svetovnih prvenstev z denarnimi nagradami, prav zdaj pa svetovno letalsko javnost obveščajo: »The 2020 season of the Drone Racing World Cup will start with a bang at the Race of Drones Oulu in Finland this Friday 13 March.«

V takšni gneči lahko pristaneš samo povsem zbran. Poznamo doping za zbranost, torej so vsi sumljivi

Morda tudi zato ni narobe, če jadralci kaj vedo o dopingu, vendar to ne bi smelo biti povezano z nalepkami FAI. Morda bi bilo veliko bolje, ko bi, vsaj za slovenske razmere, dali na opazovanje letalce, ki jadralno dejavnost na FB povezujejo z mafijo. Za nekatere so to »čorava posla«, kot pravijo naši nekdanji sosedje, za druge pa je to, baje, balkanska šala.  Sreča, da je FB v mnogih pogledih obtežen z notoričnimi neumnostmi, tako da mora biti resnemu človeku odveč, da bi se sploh obregal ob jadralsko mafijo. A vendarle. V isti okvir spada neokusno javno foto in video dokazovanje na FB o prostočasnih spretnostih pri pretakanju piva po uspešnem tekmovalnem dnevu. To bi že lahko bila tesnejšega stična točka z WADO, a kaj ko se vse to dogaja zunaj tekmovalnega okvira in je stvar vsakega posameznika. A vendarle samo do trenutka, ko bo kakšen predstavnik WADE pred vzletom hodil naokoli z alkotestom …  No, priznam, vse to je, kot vsi vemo in smo pripravljeni pričati pred kongresom, govorjenje na pamet, kajti po zdravi pameti ne gre nihče v zrak pod vplivom mehčalca.   

Pasji prijatelj, ki ni namenjen odkrivanju mamil

Zadnje žensko svetovno prvenstvo v jadralnem letenju je pokazalo, da jadralno letenje ni imuno proti goljufanju. Ker jadralno letenje ni kolesarstvo, smo zdaj, ko se vse bolj uveljavlja FES, prišli celo tako daleč, da bodo na nekaterih tekmovanjih leteli malo na termiki in malo na elektriko. Nekateri utrujeni poklicni kolesarji nam elektro inovacijo v športu že zavidajo. V jadralnem letenju smo se torej nekako ognili neki možnosti goljufanja, a ker je človeška iznajdljivost neskončna, čaka jadralno letenje v prihodnosti še kakšno presenečenje.  Zagotovo bodo morali vtekmovalnem letenju prej ali slej postaviti še bolj jasne mejnike, kar zadeva uporabo tehnike. Vendar to več ne spada v pristojnost WADE. Na zdravje!

Share.

Leave A Reply