Po poljskem dežju – španski flamenko

0

(OPENSOARING, 25. Maja 2019, Niko Slana, fotografije S. Kawa, A. Dobron in drugi)

Kawa in Karol naj tudi na EGC v 18 m

Poljaki so, kljub obilici dežja, izpeljali XX. evropsko prvenstvo  v OR, 18-m in 20-m razredih. Dva naslova sta ostala na Poljskem (Sebastian Kawa in Rubaj&Matkowski), v odprtem razredu pa je zmagal Čeh Petr Tichy. Povsem slovanska falanga, bi lahko dejali, pa še Diana 3 se je s Kawo za krmili postavila na konstruktorski vrh, kot bi dejali v avtomobilskem besednjaku. Nik Šalej se je v 18-metrskem razredu uvrstil na 17. mesto.

XD Nik Šalej

S premorom, ki bo za nekatere jadralce zagotovo prekratek, se že 2. junija v Cerdanyji v Španiji začenja finale IX. serije tekmovanj za veliko nagrado (?) oziroma Grand Prix. O kakšni veliki nagradi še zmeraj ni duha ne sluha, pač v slogu FAI, ki se vztrajno upira, da bi ime tekmovanja (Grand Prix) vsaj približno spravila v sozvočje z zvenečim nazivom. Ni sicer jasno, zakaj se tako otepajo, da bi za tekmovalce tudi uradno organizirali denarni sklad. Morda so posredi etični razlogi, toda ob dejstvu, da se tudi v biznisu, ki obvladuje jadralno letenje, pretaka veliko denarja, je tako stanje precej nerazumljivo. Ne moremo si misliti nič drugega, kot da je FAI preveč okostenela organizacija, da bi se lotila tega vprašanja, po drugi strani pa tega ne moremo trditi, saj smo v primeru tekmovanj z brezpilotnimi letalniki (droni) vendarle videli, da tudi uradnikom FAI denar kar diši, pa še denarni nagradni sklad za »mlade« tekmovalce so brez težav uveljaljavili. Pa čeprav prvič. FAI se, v imenu tega sodobnega božanstva, povezujejo z humanistično vprašljivimi državami in tudi finale SGP serije X bo v Turčiji. Najbrž ni treba kakšnega posebnega komentarja.

Prihod na letašče pred dežjem

V letošnjem španskem finalu, žal, ne bomo spremljali slovenskih jadralcev, čeprav je Boštjan Pristavec v Čilu pokazal, da ima za jadralno različico tekmovanja a la GP veliko občutka. Tako smo, tudi v slovenskem primeru, znova pri denarju. Ja, morda pa v FAI menijo, da imajo vsi, ki se lotijo jadralnega letenja in hodijo na velika tekmovanja, denarja v izobilju in ni potrebe, da bi ga tudi uradno namenjali tekmovalcem, pač v skladu z njihovo uspešnostjo. Da bi prišlo do kakšnih sprememb, bodo, kot kaže, morali poskrbeti sami tekmovalci. Pogosto se javno oglaša Sebastin Kawa, potem pa se seznam jadralcev, ki glasno razmišljajo, že skoraj neha. Morda bo o tem vprašanju kaj dodal Avstralec Adam Woolley na svojem uveljavljenem Adam Woolley’s Gliding Adventures , saj je vendarle priznal, da mora hoditi v službo, če hoče tekmovati …

Poljska rapsodija v mokrem

V Cerdanayji bo zanimivo, naslov svetovnega prvaka brani Sebastian Kawa, a karte za španski finale bodo temeljito premešane. Konkurenca postaja vse bolj izenačena, pa še tekmovalni poligon je precej neznan. Obeta se nam torej zanimivo tekmovanje.

Če bi želeli končati z optimizmom, se moramo vrniti v Livno, kjer bo letos, v začetku avgusta, prvo kvalifikacijsko tekmovanje za GP, na njem pa bo lepo število slovenskih jadralcev. Upamo, da se bo komu uspelo uvrstiti v turški finale.

Share.

Leave A Reply