Odziv na dnevnik iz NZ – Pišem zaradi članka

0

(OPENSOARING, 2. februarja 2018, Stane Debevec)

Gregor Petrovič NZ – list iz dnevnika 5. del; po letalo na polje, s pivom se nagradim sam

Omenja »žabarje« in mislim, da s tem namiguje na ljubljanski aeroklub. Jaz nisem imel nikoli občutek, da smo kaj posebnega in tudi ko sem bil na šolanju v Ajdovščini in Slovenj Gradcu, sem se z vsemi dobro razumel.

Glede letališča pa – takrat je bila to družbena lastnina, ne last Aerokluba ali posameznikov v aeroklubu. Tudi če bi hoteli, da se letališče ne zazida, nismo imeli nobene moči to uveljaviti. Najbrž je bila iluzija, da dobimo novo letališče, še preden se staro zazida. Vsaj tako jaz razumem tedanje dogodke. Poleg tega pa letališče v Polju ni bilo več primerno za šolanje. Na eni strani je bil daljnovod (proti Zalogu), na drugi pa cevi daljinskega gretja in mesto. Takrat so se pač odločili, da bolj potrebujemo zgradbe kot pa travnik z nekaj letalskimi navdušenci. Približno tako kot danes, ko ni nobene volje za ohranitev letalske dediščine v Postojni in drugod. Mogoče so tudi slovenjgraški piloti doživeli nekaj podobnega in to po osamosvojitvi.

Mi je pa še sedaj žal za tem našim travnikom v Polju in ga pogrešam. Nikjer drugje (Ajdovščina, Sl. Gradec, Lesce) se nisem počutil tako lepo in domače kot tu. Imam občutek, da ne bom več zašel v letenje. Morda so mi kolesarska potovanja nek približek letenju …

P.S. Časopisi pišejo vse sorte neumnosti, tudi o obnovi ljubljanskega letališča. Novinarji nimajo ne časa ne znanja, da bi nekaj pogledali bolj od blizu. Saj tudi mene pogreje, ko pišejo, koliko EU denarja bodo porabili v Ljubljani za kolesarsko infrastrukturo. Ne povedo, da kolesarske steze obnovijo samo, če obnovijo cesto in da bo največ, če bodo pobarvali kak pločnik. Ostalo gre na drug račun in za drug namen.

Ljubljansko letališče

Ljubljansko letališče – Na krilu jadralnega letala Trener sedi Nadja Slanovec, sogovornika sta Rok Golob, ko še ni bil upravnik in Drago Dermota, v ozadju pa sta vidni nekdanji letališki stolp in zgradba starega potniškega letališča v Polju. Ko v časniku Dnevnik in tudi Delo omenjajo prenovo teh dveh stavb, vztrajno imenujejo projekt obnove letališča v Polju, čeprav od njega ni ostalo prav nič. Pa je res čudno, da se novinarji ne vprašajo, kje je letališče, saj je pojem LETALIŠČE povsem razumljiv. Morda pa mislijo, da so nekoč letala pristajala na strehi nekdanjega »terminala«?

Share.

Leave A Reply