Od Air Cadeta do Tandem Tutorja T31

0

(OPENSOARING, 25. decembra 2017)

Kožuhov Slingsby

Da razprave o lažnih novicah niso iz trte izvite smo delno občutili tudi na Opensoaringu, a moramo hkrati povedati, da pri nas vendarle ne gre za zlonamernost, pač pa za površno spremljanje pripovedi ali informacij. Tako je, denimo, iz Kožuhovega Slingsbyja t-31b tandem tutorja nastal Air Cadet, pozaba pa je najbrž pripomogla k trditvi, da je Igor Bitenc ajdovskega Jastreba prenavljal v Ajdovščini, čeprav ga je v okolici Ljubljane. A to so majhne in nepomembne razlike, še posebno, če jih gledamo iz večje časovne oddaljenosti. Oglasil se je namreč Damjan Bevc, ki se je dogajanja okoli Jastreba iz Ajdovščine še dobro spomnil in mu je bilo všeč, da smo se spomnili Igorja. Vseh podrobnosti okoli prenovljenega Jastreba tudi ni vedel. Ugibal je, ali ga Igor ni umaknil iz uporabe in ga obesil na strop brniške letališke avle tudi zato, da se mu na travniku ne bi zgodilo kaj nepredvidenega. »O tem se bo treba pogovoriti z ajdovskim upravnikom Stojanom Štokljem, ki edini pozna vsa dejstva o jastrebu z oznako 53,« je menil. Niko Petelin iz Celja pa je obljubil, da bo nekaj napisal o svojih zanimivih tekmovalnih izkušnjah s celjskim Jastrebom z oznako 54, ki ga je na koncu doletela žalostna usoda – plameni na grmadi. Tudi iz tega pogleda je bila obnova starega jadralnega letala pomembno dejanje. Britanci, s svojim spoštovanjem tehniške dediščine, bi se mu priklonili do tal.  

T-31 nad Sinjskim poljem

A vrnimo se h Borisu Kožuhu, ki nam je sporočil: »Tandem Tutor je pri nas že petnajst let. Letos sem ga peljal na Češko, saj je treba na novo obleči krila. Bom pa o tem nekaj napisal, ko bo ponovno vzletel. Svoj čas sem na njem še šolal, od A do Ž dva začetnika in še nekaj drugih, tudi za vleko z avtomobilom itd,« je razgrnil nejasnosti. Kožuh ima tudi predlog za Opensoaring: »Predlagam, da odpremo rubriko v srbohrvaščini (a oprosti – v bosanščini, črnogorščini, hrvaščini in srbščini). Zanjo bi pripravljal prispevke in prevode.«

Victorian Collections Slingsby T-31b

Seveda smo na Opensoaringu tudi za zapise v jezikih, ki smo jih nekoč kar dobro obvladali in nam najbrž ne bi škodovalo, če se jim znova malce posvetimo. Predvsem pa je treba pustiti času čas.   

Share.

Leave A Reply