Novo poljsko vitlo na Ptuju

0

(OPENSOARING, 23. septembra 2019, besedilo in fotografije Niko Slana)

Ptujski jadralci so o sedem ton težki pošasti, z močjo več ko 300 konjev in z dvema vlečnima bobnoma, sanjali že nekaj let. V ptujskem klubu tako nadaljujejo po ustaljeni poti, ki pomeni razcvet jadralne sekcije, predvsem pa boljšo letalno kondicijo vseh članov – za manj denarja. A projektov v AK Ptuj še ni konec. Zdaj je na vrsti še kakšno sodobnejšo dvosedežno letalo. Na Ptuju nedvomno raste središče jadralnega letenja na vitlo, z novo pridobitvijo pa bo ta opredelitev kluba najbrž še pridobila na teži.

Bojan je sestopil z vitle

Prva ekipa vitlistov, kot Gregor Petrovič imenuje upravljavce na vitlu, je dobila prve izkušnje za vleko že na Poljskem. »Tam smo se prešolali, a niti enega vleka nismo opravili povsem samostojno, vselej je bil z nami Poljak, ki je držal roko na ročici za plin. Obnašali so se, kot da vidimo vitlo prvič, a razumeli smo, da morajo biti pazljivi, kajti poljska jadralna letala imajo vlečno kljuko drugačno od slovenskih letal in na najvišji točki vleka je bilo treba previdno ravnati s plinom,« je Bojan opisal utrinek iz nedavnega obiska letališča, na katerem so se prvič srečali s svojo wyciagarko szibowcowo, z zaporedno številko 36 in letnico 2019.

Nejc Verbančič in Matic Kramberger

Ptujski jadralci so najbrž že pozabili na poljsko šolo, saj so samo v prvih dveh vikendih, odkar jo uporabljajo, opravili že 145 vzletov, do konca jadralne sezone pa jih načrtujejo vsaj 300. Vse teče tekoče, brez zastojev, 21. Septembra, denimo, je bila v zraku, prav s pomočjo vzleta na vitlo, večina jadralnih letal. Kot da gre za poletni jadralni dan.

Pogovor pred vzletom na vitlo

Pot med vitlo in vzletnim mestom smo si privoščili z Maticem Krambergerjem, občasnim voznikom ptujske protokolarne limuzine, ki vselej nosi državno zastavo in jo uporabljajo za vleko vitelnih vrvi po letališču. Živahen mladenič, študent tretjega letnika strojništva, jadra že tretje leto, za seboj pa ima 250 ur jadralnega letenja. Veliko, za tako kratko letalno obdobje. Tako kot mnogi drugi mladi jadralci se lahko zahvali predvsem dejstvu, da ima na voljo skoraj neizmerne jadralne možnosti, zahvaljujoč klubski usmeritvi, v kateri je dobilo letenje s pomočjo vitla pomembno mesto.

Nejc Verbančič kot vlačilec vitelnih vrvi

Z Maticem bo morda AK Ptuj sčasoma dobili mladega nadobudnega tekmovalca, če bo le tako vztrajno nadaljeval z jadralnim letenjem, pa čeprav ga v prihodnosti mika tudi poklicno letenje.

»Kaj pa težave? Ko pristaneš daleč od letališča, mora nekdo priti pote?«

»To zame ni problem,« je zamahnil z roko, »očeta jadralno letenje zelo zanima, čeprav sam ni bil jadralec. Z veseljem mi bo pomagal.«  

Ja, pozitivne energije med jadralci na Ptuju ne manjka.

Share.

Leave A Reply