Na vrata WGC trkajo ženske

0

(OPENSOARING, 13. februarja 2020, besedilo Niko Slana, foto FB A. Grangeray, S. Arnold)

Kako priročen je vzklik »Le roi est mort, vive le roi!« iz leta 1422 pove pogled v google, poslužujejo se ga v mnogih športih. V jadralnem letenju ga še nismo opazili. Morda zato, ker se premalo razgledujemo, ali pa sploh ne opazimo znamenite kraljevske menjave na vrhu, denimo, da je v jadralnem letenju. In če nadaljujemo v slogu kronanja Charlesa VII, bi dejali, da je žensko svetovno prvenstvo v jadralnem letenju že pozabljeno, zdaj prihajajo znova v ospredje moški. Vstopili smo v leto svetovnih prvenstev. Naj torej pozabimo na žensko jadranje …

Takšno razmišljanje ni povsem ustrezno, saj bodo na svetovnih prvenstvih 2020 (Stendal, Nem, od 19. do 31. julija, 18m, OR, 20 m dvosedi in Chalons Ecury sur Coole, Fr, od 8. do 22. avgusta, klubski, standardni in 15m) nastopile tudi ženske. In, kot je nazadnje pokazala nemška jadralka Karin Senne, še prej pa mnoge druge tekmovalke, z žensko udeležbo ne bo šale.

Vražja dekleta so tudi jadralke – franska ekipa na WWGC

Med prvimi, ki je napovedala svoj nastop na 36. FAI WGC v Stendalu, v 18m razredu, je Američanka Sarah Arnold, ženska svetovna prvakinja, ki je začutila življenjsko formo in jo želi preizkusiti na absolutnem svetovnem prvenstvu v moški konkurenci. Seveda ima prav, saj moški pri jadranju nimajo nobene prednosti. Sarah se tega zaveda in bo skušala dobiti še kakšen dokaz za svojo nadarjenost. Morda Američane ob vseh peripetijah okoli predsedniške tekme gledamo nekoliko s strani, toda letalski navdušenci v Tennesseeju znajo ceniti uspešne in so Sarah Arnold (40) postavili v svoj športni hram slavnih (Tennessee Hall of Fame). Sicer pa je Sarah v nekem pogovoru izpostavila poleg jadranja in svojega uspešnega nastopa tudi avstralsko okoljsko katastrofo in trpljenje živali, ki jih je preganjal ogenj in uničeno okolje. Toda vrnimo se k jadranju.

Aude Grangeray, povsem predana jadralnemu letenju

Pravzaprav je dobro, da FAI nima v svojem tekmovalnem pravilniku kakšnega člena, ki bi mešano tekmovanje spolov, ko gre za absolutno prvenstvo, kakorkoli omejeval. In prav ta možnost daje WGC še poseben mik. No, če so ženske kar precej dejavne na mnogih mednarodnih jadralnih tekmovanjih, kjer uspešno tekmujejo z moškimi, pa lahko ugotovimo, da jih je na svetovnih prvenstvih še razmeroma malo. A najbrž je led prebit in moška trdnjava v tekmovalnem jadralnem letenju ne stoji več tako zelo trdno, kot nekoč.

Se bosta znova pomerili na WGC v Stendalu – Francozinja Aude Grangeray in Američanka Sarah Arnold

     V Franciji, v deželi, kjer imajo do žensk spoštljiv odnos kot, denimo, bolj kot na Balkanu in drugje po Evropi, se še zmeraj pojavljajo novinarski prispevki o ženskem svetovnem prvenstvu v Avstraliji. Med priljubljenimi sogovorniki novinarjev je, denimo, Aude Grangeray, jadralka iz Normandije, ki ji je na WGC v Lake Keepit zmanjkal prav zadnji dan, ko so tekmovalni dan odpovedali. Prav lahko bi se zgodilo, da bi Aude stala tudi na najvišji stopnički. A francoska jadralka sama kaj takega ne bi nikoli izjavila, čeprav bi si lahko, kot dvakratna svetovna prvakinja v standardnem razredu (leta 2015 in leta 2017), privoščila tudi takšen faux pas. Vendar velja, da se o neizkoriščenih možnostih v športu ne spodobi govoriti.

Morda še nekaj besed o jadralki Aude Grangeray, ki je za domače ljubitelje jadralnega letenja v dnevniku Le Dauphine Libere povedala, da je jadralno letenje njen svet, ki mu je povsem predana. Pri Aude to ni samo leporečenje. O tem, kako zelo je članica AC Chateau Arnoux (Saint Auban) vpeta v jadralno letenje, pove podatek, da je v zadnjih desetih letih preživela samo en teden brez letenja. »Uspeh, to ni samo nadarjenost, bolj je pomembna predanost,« in je seveda omenila, da je njen uspeh dokaz, da je jadralno letenje tudi šport za dekleta, saj zanj nista potrebna le moč in mišice, pač pa še kaj drugega, torej predanost in delo. Jadralec je bil že njen oče, a ga tekmovalno letenje ni pritegnilo.

Sarah Arnold je dobila mesto v Tennessee Hall of Fame

Jadralska sezona v Evropi je pred vrati in kmalu bo tudi znano, kdo vse se bodo udeleženci svetovnih prvenstev. Zagotovo bo nastopilo nekaj francoskih jadralk. Vsekakor bo zelo  zanimiv nastop svetovne prvakinje Melanie Gadoulet v 18-metrskem razredu v Stendalu, več o tem pa nam bo lahko konec avgusta povedal Luka Žnidaršič, ki je prav tako med prijavljenimi. Melanie ima v malem prstu JS3 in bo ena izmed jadralk / jadralcev, ki bodo branili trdnjavo Jonkers. Sicer pa bo najbrž več Francozinj in tudi tekmovalk iz drugih držav nastopilo na avgustovskem svetovnem prvenstvu v Franciji. Čaka nas torej zanimiva tekmovalna sezona.

Share.

Leave A Reply