Moja pot do jadralnega pilota

0

(OPENSOARING, 28. junija 2018)

Sem Marcel Čeh, prihajam iz Gorišnice. Končal sem tretji letnik Ekonomske šole na Ptuju. Že od malega sem opazoval in občudoval, kako so nad našo hišo v Gorišnici vzletala motorna letala, med njimi pa je bilo tudi letalo, ki je za sabo vleklo drugo letalo. Kot otroku se mi je to zdelo čudno, spraševal sem se, čemu je to potrebno. Starši so mi razložili, da je to aerozaprega in da motorno letalo vleče jadralno letalo. To so bila prva občudovanja letal v mojem otroštvu, ki pa so se stopnjevala.  V devetem razredu osnovne šole sem z letalom  potoval v London. Tudi to je vplivalo na moje vedno večje zanimanje za letalstvo. Želja po letenju se mi je znova utrdila ob potovanju z letalom v Barcelono.

In tako sem se na začetku tretjega letnika odločil, da se bom vpisal v letalsko šolo, kjer se bom izšolal za pilota jadralnega letala. Vpisal sem se v letalsko šolo AK Ptuj, saj na druge letalske šole nisem niti pomislil. Letalska šola AK Ptuj je bila najbližje, pa tudi slišal sem, da je daleč naokrog najboljša. Začeli smo s teoretičnimi predavanji iz različnih predmetov, npr. z gradnjo letal, aerodinamiko, meteorologijo, letalsko navigacijo, operativnimi postopki in drugimi vsebinami, po vsakem predavanju smo morali opraviti pisni teoretični izpit in doseči najmanj 75 %.

Marcel Čeh – polovičen selfi

Končno je napočil trenutek, ki smo ga vsi trije učenci letošnje generacije 2017/2018 najbolj čakali – pričetek praktičnega dela šolanja, oz. letenje. Sprva smo se dobro seznanili z letalom, na katerem se šolamo, preučili smo njegove značilnosti, čakal pa nas je tudi nepozaben informativni let. Po informativnem letu smo kar takoj, pod vodstvom izkušenih pilotov, oz. inštruktorjev, prvič prijeli za krmila letala in začeli spoznavati osnovne manevre kot so zavoj, let naravnost, spoznavali smo povezanost  med nagibom letala in delovanjem repnega smerala itd. Ko smo osvojili osnove letenja nas je čakalo nadaljnje šolanje. Po približno 45 vzletih na vitlo nas je seveda čakal prvi samostojni let, katerega smo vsi nestrpno pričakovali.

Moram priznati, da me je bilo malo strah, vendar sem globoko v sebi vedel, da zmorem, saj so nas naši učitelji na ta trenutek odlično pripravili. Po uspešno opravljenem letu sem bil zelo vesel in presrečen, prav tako pa tudi krščen z brco v rit, privoščili so se nas inštruktorji in drugi piloti v AK Ptuj, kot narekuje tradicija. Sledilo je nadaljevanje šolanja- letenje v aerozapregi, kjer smo se učili, kako slediti vlečnemu letalu in posledično smo se kasneje naučili tudi tehnike jadranja. Vsi trije učenci smo uspešno opravili prelet dolg 100 km, ki je s 30 urami letenja pogoj za pridobitev licence.

Trenutno veliko jadramo, bodisi sami ali z našimi odličnimi učitelji ter tako nabiramo ure naleta, ki so pogoj za pridobitev licence jadralnega pilota. Ob tej priložnosti se bi rad zahvalil vsem pilotom in inštruktorjem, ki so kakorkoli pripomogli pri našem šolanju in nas podpirali na tej poti. Prav tako bi se zahvalil obema učiteljema, ki sta z nami prebila največ časa in nam vlivala voljo do letenja. To sta pilota Gregor Petrovič in Ivan Žižek. 

Po uspešno opravljeni licenci jadralnega pilota želim nadaljevati šolanje za pridobitev licence pilota motornega letala. Vendar pa nikakor ne mislim pozabiti na jadralno letenje, saj je jadralno letenje tisto, ki te najbolj približa svobodi in podobi ptice.

Share.

Leave A Reply