Malo Izmišljeno – Boris : Adam

0

(OPENSOARING, 9. maja 2019)

Evropsko prvenstvo v jadralnem letenju

Zapodili smo se po pisnih sledeh nastopa Boris Žorža na tekmovanju FCC v Prievidzi 2019, na terenu, ki ga leški jadralec pozna skoraj tako dobro kot svoje dvorišče. V štirih tekmovalnih dnevih si je prijadral  naslednje uvrstitve: 22, 18, 3, 9. Virtualno smo mu na Opensoaringu za konkurenta postavili Avstralca Adama Woolleyja, pač tako, da bi bilo spremljanje bolj zanimivo. Boris se je na koncu pristal na 7. mestu, Adam (35, 7, 3, 12) pa na enajstem.

Adam Woolley

Kakšna je razlika med tekmovalcema, ki za našo primerjavo nista bila seznanjena. Avstralec ostaja nepopravljiv optimist, predvsem je bil vesel, da se je iz dna dvignil – visoko. Boris je kritičen do sebe, a naj vsak sam presodi. Zdaj je na vrsti evropsko prvenstvo, od 6. do 21. julija, na istem mestu.

Boris, čestitke za uvrstitev na FCC.

“Hvala.”

A je bilo naporno, glede na vreme?

“Ja, ni bilo lahko.”

Kako ocenjuješ svoj nastop?

» (FB BŽ, 4. dan) V Prievidzi še nisem doživel tako slabega vremena. Naš turistični radij se je precej razširil. Kar se tekme tiče se nisem najbolj znašel, zaostanek za zmagovalcem je kar velik. Predvsem me muči letenje v močnem vetru v ravnini. Upam, da se do EP v juliju še malo sestavim.«

Boris Žorž

Kako se pa še lahko sestaviš?

Odgovor smo skušali najti v Borisovem komentarju četrtega tekmovalnega dne. Očitno je jadralno letenje izjemno kompleksna zadeva, prepletena z intuicijo, ki je ni nikoli dovolj in o kateri je nedavno nekaj povedal Uroš Krašovic, ko je letel s Kawo v Arcusu. Intuicija ni razložljiva.  Boris je zapisal:

Borisov IPF

“Prva kateta dobro, približno tako kot zmagovalci. Na drugi in delu tretje nisem našel takih dviganj kot najboljši, in to se je poznalo na hitrosti. Pri Rožemberoku me je zavedel lep oblak, ki pa ni deloval, tako da sem naredil nepotreben ovinek. Ko sem končno uspel prestopiti na južni del Tater, se mi je odprlo. Odletel sem 80 km brez zavoja po vetru. Žal, naprej nisem dobil primernega vetra, tako da sem nadaljeval nizko. Dolet je bil čisto na meji, zadnjih 15 km pa je tako držalo in na cilju sem bil brez potrebe 400 m previsok …”

Torej je bil to dober trening za Evropsko prvenstvo, ki bo julija?

“Vsak trening je dober.”

In kaj pravi Adam Woolley, ki zatrjuje, da je v zadnji sezoni z Ventusom naletel  350 ur in mu je bil Std. cirrus najbrž  precej čudna zadeva. Na koncu je zapisal nekaj, kar daje delček razlage k Borisovem letenju.

Let v sivino (A.W.)

“I felt like a duck or fish out of water today once I crossed into the Tatras, effectively, where on earth do I find the thermals? Wind here, mountain there, nope. Do I dig deep & find a climb under the CU, nope. Do I try another ridge section, just to see if I just got unlucky, nope. Repeat ?”

Adam bo  svojo evropsko turnejo nadaljeval na Hahnweide. Na koncu se je svojim sledilcem na FB zahvalil za pozornost, ki so mu jo izkazali.

In tako naprej…….

Share.

Leave A Reply