Maketa Orla IIb  ima »sorodnike« v Sloveniji

0

(OPENSOARING, 5. maja 2019, besedilo Niko Slana)

Kovinska okrasna maketa jadralnega letala Orel II b (Orao II b) ni veliko odkritje, zagotovo pa je zanimiv delček, ki spada v zgodovino jugoslovanskega jadralnega letenja. Ne vemo koga razveseljuje, a vir, od katerega je Opensoaring dobil fotografijo, zatrjuje, da je unikaten izdelek, ki ga je lastnik, sicer pa jadralec, naročil, ker je bil zaljubljen v nekdanje vrhunsko jadralno letalo.

OREL II B

Železni Orel pripoveduje zanimivo zgodbo. Za začetek spodbuja razmislek o tem, da si je naročnik izbral železo in ne kakšno žlahtnejšo barvno zlitino. Z izdelavo makete in kasneje negativa za vlivanje, je precej dela in temu primerna je bila tudi cena. Naročnik najbrž ni gledal nanjo, a v tistih časih je bilo težje najti livarja, ki bi se mu ljubilo ukvarjati s tako majhnim naročilom. Bron ali medenina bi bila za jadralno letalo primernejša in tudi razlike v ceni ne bilo prav velike. Druga zgodba, ki ni nič manj zanimiva, pa je izbira modela, kajti pričakovali bi lahko, da bi se naročnik odločil za Meteorja ali pa za dvosedežno Košavo, oba sta bila sodobnika Orla IIb in sta bili v tistem obdobju v jadralskem svetu prav tako čislani.

Maketa Meteorja

Orel IIb spada po estetskih merilih, še posebno današnjih ljubiteljev jadralskih starodobnikov, med vrhunska letala, saj lomljena krila še danes pomenijo višek jadralske lepote za starodobnike. Bolj malo je pričevanj jadralcev, kako se je to letalo obnašalo v zraku. O tem je nekaj zapisal Milan Borišek, ki je tudi sicer v takratne letalske medije tudi marsikaj zapisal. Sicer pa ni bilo veliko jadralcev, ki so imeli to čast, da bi z Orlom IIb jadrali, kaj šele tekmovali. Letalo je bilo rezervirano za nekaj izbrancev z vrha lestvice najboljših v Jugoslaviji.     

Maketa Jadrana

Iz zgodovine  jugoslovanskega jadralnega letenja in letalstva nasploh vemo, da so ljudje, ki so delali v letalskih tovarnah, za svoje veselje izdelovali tudi makete teh letal. Tako imamo iz ljubljanske tovarne Letov znane primerke Vaje, KB-6, KB-11, Jadran in tudi Mačko (KBI-14). Ta navada je ostala, veliki izdelovalci letal še zmeraj za prominentne kupce ali letalske razstave izdelajo modelček svojega letala, ki ga  lastniki, ki navadno nimajo prav veliko časa za letenje, občudujejo na delovni mizi ali polici, da bi naredila vtis na goste. Matija Kodrič ima svojega DG 800M, Jani Stariha od Feliksa Vodlana iz Vira pri Domžalah prav zdaj pričakuje svojega DG 300 s tekmovalno oznako S4. Feliks ima med svojimi 800 maketami tudi Orla IIb.

KB-11 Branko

Bojan Rode, ljubitelj starin, ki se je celo izobraževal za restavratorstvo, čeprav samo za ljubiteljske namene, ima v svojem jadralskem tabernaklju enega od dveh lesenih maket Meteorja, delo Viktorja Bančiča, človeka, ki je delal v Letovu. Drugo maketo Meteorja je Viktor poklonil konstruktorju Slavku Obadu. Nekdanji upravnik AK ALC, poklicni pilot in graditelj starih letal Albin Novak, je naredil precej maket, ki jih je poklonil TMS in so na ogled muzeju TMS v Bistri pri Ljubljani. Skratka, letalcev in ljubiteljev s takšnimi nagnjenji je veliko.

KB-6

Ponudba modelčkov na SP v Lesznem 2014

Share.

Leave A Reply