Letališče Jesenik – tudi poletno izhodišče

0

(OPENSOARING, 1. avgusta 2019, besedilo in fotografije Niko Slana)

Kdo ne pozna letališča Jesenik, češkega valovnega izhodišča? Pretežno ga povezujemo z valovnim jadranjem v poznem jesenskem in v zimskem času. Jesenik pa je, kar je v Sloveniji bolj malo znano, tudi priljubljeno izhodišče za spomladansko in poletno jadralsko dejavnost.

Letališče Jeseniki

Po naključju sem se tam znašel zadnji teden v juliju, ko so bili gostje domači RC modelarji, za njimi so enodnevno mednarodno tekmovanje izpeljali jadralni modelarji s kategorijo S.A.M., to so starodobniki med modeli, na koncu pa so Jesenik okupirali poljski jadralci, ki delujejo v združenju KSS (Krkonoskie Stowarzyszenie Szybowcowe), ki,  skupaj s poljskim Aeroklubom ŽAR, skrbijo za kakovostno ljubiteljsko jadralno letenje in združujejo jadralne svobodnjake.

Vse našteto ni nič posebnega, a na poletni sobotni dan so se na letališču Jesenik znašli skoraj vsi hkrati in kar je najbolj zanimivo, nihče ni bil nikomur v napoto. Če dodamo, da so prav takrat šolali skupino mladih jadralcev in jadralk na vitlo, je letališče za trenutek res izgledalo, kot da je za vse premajhno. Vlasta Lasovska, vodja aerokluba Jeseniki in verjetno najbolj dejavna letalka daleč naokoli, je jadralce na dopoldanskem brifingu prosila, naj pristajajo  bolj ob robu letališča, če bodo med njihovim pristajanjem že dejavni na vitlo. »Vlečna vrv včasih pade na tla tudi precej od smeri vzleta,« je opozorila.

Letališče Jesenik vodi Vlasta Lasovska

Jadralci so v ponedeljek (30.07.2019) imeli krajšo nalogo in ker je kazalo, da bodo nevihte vsak čas nad letališčem, je bila steza nekaj časa precej obremenjena. Vendar pa šolanja, denimo, zaradi nevihtne grožnje niso prekinili. Enkrat se je sicer temeljito spremenil veter, tako da so prestavili vzletno točko na drugi konec letališča in to je bilo vse.

Poljska ravnina, kjer jadralci ne potrebujejo meje

Poljski jadralci so tokrat delovali pod geslom evropskega sodelovanja in odprtih meja, seveda med Češko in  Poljsko (Prekračujeme hranice – Przekraczamy granice 2014-2020). Akcija, kot je razvidno, ni od danes in morda bi se lahko kaj iz tega naučila tudi naša država, ki se v tem pogledu do jadralcev obnaša precej pišmevuhovsko. Jadralci pod okriljem KSS so člani različnih poljskih aeroklubov, uporabljajo klubska letala, a jih to ne moti, da ne bi sodelovali v tem neprofitnem združenju, ki ima tudi že nekaj svojih jadralnih letal, predvsem pa se s svojo dejavnostjo selijo po Evropi. Ko končajo na Jesenikih se bodo preselili v Opolo na Poljskem. Najavljena je skupina petdesetih jadralcev. Sicer pa maja tradicionalno obiskujejo Prievidzo, no, pa tudi v Slovenjem Gradcu so že bili pred leti in takrat je bil z njimi tudi Sebastian Kawa. Tudi njegova akcija jadralnega letenja v Himalaji je bila povezana s KSS.  

Na vzletni točki 22

Poljake je v Jesenikih vodil Marek Vozwicki. Vsak dan je poskrbel za temeljito pripravo, jadralcem je povedal, kaj lahko pričakujejo, svetoval jim je, kako bi se bilo najbolje lotiti načrtovane naloge, ki je bila za različno sposobna letala pač različna. Prvič mi je tiskovino s »tekmovalno«  nalogo priskrbela Vlasta, naslednji dan pa mi jo je prinesel kar Marek. Pozanimal se je, če imam koga na zemlji in ker sem bil tozadevno bos, mi je na listek z nalogo napisal telefonske številke, če bi pristal zunaj letališča.

Blagi griči ustvarjajo mogočne valove

Prvi dan obiska, ko je bilo vreme bolj stanovitno, sem rinil proti hribom, nad katerimi v jeseni nastajajo valovi. Zazdelo se mi je, da je bila na delu konvergenca in po zgledu opisov v knjigi The Soaring Engine sem potipal oblake, kot svetuje Mr. G (Gerrard Dale). Bila je zanimiva izkušnja, še bolj pa sem bil presenečen, ko mi je vodja letališča dala vedeti, kje in kako sem letel. OGN je postal vsemogočen Big Brother. Povabila me je, da se v jeseni udeležim valovnega  jadranja (od 26. oktobra do 10. novembra 2019) in mi tudi poslala precej gradiva, ki bi ga kazalo prebrati.  http://www.jeswave.cz/dok/

»To so samo temeljne informacije o LKMI valovih. Prosim, preglej napotke in pravila, ki veljajo za letenje na valovih in zračni prostor.«

Poljski jadralci KSS med katerimi so bili nekateri že v Slovenjem Gradcu

Letališče Jesenik je zagotovo zanimivo kot izhodišče za poletno jadralno dejavnost, tudi zaradi omenjenega povezovanja s Poljsko. Ko je vreme v hribih slabše, pride kot naročena poljska ravnina. Skratka, ni samo balkančevap ampak tudi češki golaž s knedlički, da piva niti ne omenjam. Morda se pridružim celo poljski skupini KSS.

Share.

Leave A Reply