Klaus Ohlmann (EASA) ob jadranski obali

0

(OPENSOARING, 25. februarja)

Pogled z roba na morje

Za ogrevanje v novo balkansko jadralno sezono je poskrbel nemški jadralski as Klaus Ohlmann (EASA – Eagles Alpine Soaring Academy), ki se je odločil, da bo izmeril utrip jadranski burji in z njo povezanimi valovi. V nedeljo 24. februarja 2019 je torej po valovih opravil let od Gorice (Italija) do Obrovca (Hrv) in nazaj. Razdalja 514,3 km in hitrost 99,8 km/h, s katero je sicer opravil lepo razdaljo, nista presenetljivi, prava vrednost Ohlmannovega podviga se skriva v inovativnem pristopu, saj podobnega leta z jadralnim letalom doslej ni opravil še nihče. Najbrž si je Ohlmannov let prislužil najvišjo oceno tudi zaradi smelosti.

https://www.onlinecontest.org/olc-3.0/gliding/flightinfo.html?dsId=7007352

Pilot je v komentarju na OLC zapisal: »With Stemme and MWP e.V. searching the Bora-wave. No wind below but sudden increasing with windshear and heavy turbulence in low levels. Always worth to study. Thanks to all ATCs, cool job. Not to forget the nice people from Gorizia. Thanks again …«

Ko takole opazujem njegov let, ki se je po obratu nad Obrovcem dvignil skoraj na 6000 m, sem najprej pomislil, da se je znameniti raziskovalec valovnega jadranja dogovoril za let s slovenskim pisateljem Matejem Dolencem, ki se že nekaj časa odpravlja, da bi z avtom ponovno prevozil jadransko magistralo, torej pot, ki jo je v svojih mladih letih na svojih ribiško-potapljaških potepanjih prevozil neštetokrat. Ohlmanova zračna trasa je izjemno zanimiva, od začetnega slabega vetra nad Slovenijo, prek Ilirske Bistrice in do Grobnika, nakar se je jakost vetra, ob prestopu državne meje, začela stopnjevati, predvsem pa se je burja postavila v svoj položaj. Del poti je v obeh smereh letel kar nad morjem, na povratku pa se je nekaj časa natančno držal jadranske magistrale.

Brač

Upajmo, da bomo s tega leta jadralci deležni kakšnih zanimivih fotografij. Ne dvomim, da so bili pogledi na jadransko obalo nadvse navdušujoči.

Valovi nad Jadransko obalo

Share.

Leave A Reply