Jiřiju Leníku – FAI priznanje za življenjsko delo

0

(OPENSOARING, 18. oktobra 2018, besedilo Boris Kožuh)

Mednarodni klub ljubiteljev starodobnih jadralnih letal Vintage Glider Club prireja vsako jesen slavnostno večerjo ob koncu letalne sezone. Letošnja je bila 6. oktobra v Volketswillu v Švici.

Na slovesnosti so tudi tokrat podelili nagrade in priznanja za uspehe v tem letu. Najpomembnejšo nagrado International Rally Challenge Trophy je dobil Jiři Leník, naš znani jadralski prijatelj iz Aerokluba Rana na Češkem. To je priznanje za najbolje obnovljeno ali na novo izdelano starodobno jadralno letalo na letnem zletu VGC.

Jirijeva plaketa

Na največjem zletu starodobnikov na svetu, ki je bil letos v Stendalu v Nemčiji, so najviše ocenili prav Jiřijevega Sivega volka. Opensoaring je že pisal o tem jadralnem letalu.

Vintage Glider Club(VGC) so leta 1973, na pobudo Chrisa Willsa, ustanovili entuzijasti in ljubitelji starodobnih jadralnih letal. Cilj kluba je bil in je še zmeraj ohranjati bogato zgodovino jadralnega letenja in zagotoviti, da bodo jadralna letala, ki so ustvarjala zgodovino, na voljo tudi za naslednje rodove jadralnih letalcev. Treba jih je vrniti tja, kamor najbolj spadajo – v zrak, pod oblake.

Jiri v Biali Podlaski, kjer je z Olympio postavil svetovni rekord z avtomobilsko vleko

Chris Wills je bil prvi in dolgoletni predsednik VGC. Spoznala sva se na VGC zletu leta 2004. V Gliwicah na Poljskem,  kjer sem bil z jadralnim letalom Olympia 419. Ne vem, kaj ga je bolj zanimalo – moje jadralno letalo, Slovenija ali prikolica. Mimogrede, prikolica je bila bolj starodobna kot večina letal na zletu, bila je zagotovo na prvem mestu po svoji enkratnosti. Bila je bolj podobna železniškemu vagonu kot pa prikolici za jadralno letalo. Manjkala so samo železna kolesa, pa bi se marsikdo zmotil in bi skušal vstopiti v vagon. Chris Willis me je takrat povabil na pogovor o zgodovini jadralnega letenja v Sloveniji in Jugoslaviji in v članstvo v VGC z željo, da bi tudi v Sloveniji ustanovili klub ljubiteljev starodobnih jadralnih letal. To nalogo je nekaj časa opravljal Aeroklub Krila gora.

Jiri in Ivo Ropret v Biali Podlaski

Pa nazaj k prijatelju Jiřiju. Čeprav ne vem, kaj vse se bo še zgodilo v tem stoletju na področju starodobnih jadralnih letal, pa lahko rečem z veliko objektivnosti in ščepcem prijateljskih čustev, da bo zagotovo to stoletje najbolj zaznamoval prav Jiři. Toliko jadralnih letal je že obnovil, nekatera med njimi je naredil kar od začetka, da popravljenih niti ne naštevamo.

Jiri, Jiri Chlachula, upravnik AK Prostejev, Sivi volk in Boris Kožuh

Jiři je tesno povezan tudi z našimi kraji in letalci. Poznam ga že dolgo vrsto let, odkar se je rodilo moje zanimanje za starodobna jadralna letala. Prvič je prišel k nam na letalsko prireditev pred štirimi leti, ko je Aeroklub Krila gora organiziral zlet »slovenske sekcije« češkega kluba ljubiteljev starodobnih jadralnih letal (POTK) na letališču Grobnik. V tej »sekciji« smo zaenkrat trije: Niko, Klemen in jaz. Takrat so češki gostje prvič leteli na dvosedu v avtovleki. Pri njih sicer izvajajo  avtovlek, a le za lahka enoseda jadralna letala (npr. ŠG-38 ali Hols der Teufel). Jiři in Josef sta po poti obiskala letališči Lesce in Bovec, na povratku domov pa še Postojno. Minulo leto se je Jiři z ostalimi češkimi piloti udeležil akcije starodobnikov v Sinju. Ob tej priložnosti se je ustavil tudi v Škofji Loki in pregledal našo novo pridobitev Slingsby Skylark-2. Jeseni se je vrnil še enkrat in opravil vrsto manjših popravil na tem letalu. Zahvaljujoč Jiřijevem slovesu in dobremu poročilu, so nam v BGA izdali spričevalo o letalnosti.

Jiri pred vzletom na tekmovanju v Rani

Že pet let je moja Olimpija večji del leta pri Jiřiju, na letališču Aerokluba Rana. On zanjo skrbi bolje kot jaz. Postala sta neločljiv letalski par – kamor gre Jiři, gre tudi Olimpija. Zelo uspešno z njo tekmuje na vsakoletni tekmi starodobnih jadralnih letal na Rani. Nekajkrat je kot edini obletel celo disciplino, čeprav je na teh tekmovanjih Olimpija vselej edino letalo iz predvojnega časa.

Ekipa na zletu starodobnikov. Jiri je prvi z desne

Jiřiju ob tej priložnosti iz srca čestitamo prijatelji iz Slovenije in Hrvaške. Lepo je imeti takšnega letalskega prijatelja v svetu.

Če bo naslednje leto na Ptuju zbor starodobnikov, moramo povabiti tudi njega. Boljšega gosta ne bi mogli najti nikjer na svetu. Mogoče pride z letalom Hols der Teufel. Letalo je pred dvema letoma padlo v zvrt na majhni višini, pilot se ni resno poškodoval, letalo pa je bilo skoraj uničeno. Jiři ga popravlja in mogoče bo do naslednjega leta popravljeno. Za ilustracijo prilagam sliko letala po padcu. Mimogrede še malenkost: to letalo je starejši sorodnik moje Olimpije. Obe letali je konstruiral Hans Jacobs: Hols der Teufel leta 1928, Olimpijo pa leta 1938.

Hols der Teufel po padcu

Share.

Leave A Reply