Jadralni dan v spomin na Franceta Štruklja

0

(OPENSOARING, 23. aprila 2020, zapisal Karel Čeč, foto Luka Žnidaršič in arhiv Opensoaring)

France Štrukelj, idejni oče slovenskega 500-kilometrskega trikotnika

Danes je minilo 37 let (23.04. 1983) od nesreče, v kateri je ugasnilo življenje idejnega očeta slovenskega 500- km trikotnika Franceta Štruklja, jadralca ALC Lesce, sicer pa doma iz Tržiča.
V Lescah je bilo (22. aprila) že zgodaj živahno. Močan vzhodni veter, ki je pihal že drugi dan, ni obetal dobrega dne, pogled v nebo pa je bil obetaven . Korona ima tudi pozitivni vpliv, potniškega letenja skoraj ni in kot sprehod skozi čas smo se slovenski jadralci danes znašli na starih poteh. Kontrola letenja je vzorno sodelovala . Vsa jadralna letala so imela vključen transponder , kar nam je vsem olajšalo sodelovanje .
Najprej sem načrtoval slovenskih 300, a ko sem na frekvenci slišal Luko Žnidaršiča, da namerava po MB naprej proti MS, sem tudi sam spremenil načrt. Torej po 39 letih – 19. april 1981 je bil dan za veliki slovenski trikotnik. Bila nas je kar lepa druščina jadralnih pilotov, iz večine slovenskih klubov. Naj bo torej jadralni dan 22. Aprila namenjen  spominu na Franceta Štruklja, odličnega jadralca, ki je sodeloval na dveh svetovnih prvenstvih (1974 Waikerie in 1976 Räyskäla ter na predsvetovnem tekmovanju leta 1975 v Räyskäli, kjer je osvojil 2. mesto)  in predvsem idejnega očeta velikega slovenskega trikotnika 500 km.

Karel Čeč, sicer prometni pilot, je kontrolorki razložil, da jadralno letalo sledi vremenu …

In še premik od Karla Čeča do Luke Žnidaršiča, ki ga, vse odkar ga poznamo, spremlja razsodnost, prepletena s humorjem, tudi ko gre za jadralno letenje. Svoj 500 – kilometrski let, ki je bil v bistvu dolg več kot 600 km, ni postavil na OLC, ker mu pač ni potrebno, da bi kar koli dokazoval ali vznemirjal jadralce, še posebno tiste, ki nimajo možnosti, da bi zaradi policijskih zapor prišli do kakšnega letališča. Zato pa je dal nekaj iztočnic, ki bi jih lahko razumel tudi tako, da je svoj let namenil vsem, ki so morali ostati doma.

Za jadralce skoraj neznan pogled na Ljubljano

»Obleteli smo vseh dvesto in še nekaj občin!« Izvrstno sodelovanje je podkrepil z dejstvom, da ga je kontrola zračnega prometa spustila s Krima naravnost na Krvavec.« To se ni zgodilo vsaj že trideset let in morda lahko rečemo, da je bil minuli jadralski dan prelomen tudi po tem, da so se jadralci kontrolorjem predstavili v pravi luči in da bo poslej sodelovanje med njimi potekalo v ozračju sodelovanja.

Luka Žnidaršič nad Kočevskim

Share.

Leave A Reply