Covid, strah in jadralno letenje

0

(OPENSOARING, 19. aprila 2020)

Spoštovani jadralci, ker še nimamo vseh poročil Nacionalnega inštituta za jadralno letenje, bomo pač premetavali teh nekaj podatkov, ki jih imamo, da bi dobil iztočnice, ki jih potrebujemo, da bi dokazal natančnost svoje teorije, nekako v skladu s tem, kar smo se naučili v tem čudovitem obdobju življenja v leru. S filmom V leru to izvajanje nima nobene zveze, kajti z umetnostjo se jadralni piloti ta trenutek ne bomo ukvarjali, razen podtalno, začeli pa bomo s čudovitim slovenskim filmom Petelinji zajtrk, predvsem zaradi gledališkega in filmskega igralca Primoža Bezjaka, taistega, ki si je upal slovenskim parlamentarcem pred njihovim svetiščem s križci po ploščadi vis a vis konkretno pokazati, kakšna naj bo varnostna razdalja v izogib virusom in katerega poduk, po sprehodu ob Kolpi sodeč, nekateri med njimi niso ponotranjili. 

Fotografija z letališča Taupo na NZ zatrjuje, da se v stoletjih ni spremenilo prav veliko

Pa da ne bi morda kdo pomislil, da je naše pisanje pamflet. Strogo prepovedano. Glede na priložene podatke se nam je prav v pričujoči krizi pokazalo, zakaj je AK Celje daleč najmočnejši klub, ne samo v Sloveniji ampak tudi na celotnem Balkanu, če smo lahko nekoliko nastopaški, kajti s svojo veličino se ni dobro tolči po prsih. Celjani so namreč, po tem ko so z Arcusom preizkusili, seveda v skladu s poslovnimi zahtevami ene od firm, ki deluje tudi na letališču v Levcu, ali vse zakonitosti termike še delujejo, dan po velikonočnih praznikih poslali v zrak še svoja druga letal. To se je zgodilo že 14. aprila. Seveda so, v skladu z vsemi varnostnimi priporočili, izdelali model obnašanja in delovanja na športnem letališču v Levcu, od razkuževanja, omejenega števila obiskovalcev pa do komuniciranja na tleh itd.

Šele zdaj smo dojeli, kaj pomenijo besede na reklami za FES

Danes (19. aprila 2020) ko o tem pišemo s strahom in tresočo roko, so tudi v nekaterih drugih klubih začeli razmišljati, da bo treba po celjskih stopinjah. In prav časovna razdalja med začetkom dejavnosti v AK Celje in dejavnostjo v drugih klubih, je projekcija prednosti, ki jo imajo celjski jadralci pred drugimi jadralskimi klubi v Sloveniji. Vedo, kaj pomeni, upati si, pa ne samo v virusnih časih. Ne bomo se hvalil, da smo že pred velikonočnimi prazniki nekaj pisali o naših čeških jadralskih prijateljih (spomnite se na članek o lesenem brezzobem psu s pivom pred nosom v Jičinu), ki so si privoščili čudovito spomladansko vreme, in so leteli – seveda so na zemlji poskrbeli za razkuževanje in vse, kar je potrebno, vse do vzleta, ko varnostno razdaljo tako ali tako določa dolžina vlečne vrvi. V svoji razkuževalni vnemi so v dopisu članom (v Nitri) strogo prepovedali, da bi kdo alkohol za razkuževanje pil pred letenjem, po njem pa ta prepoved tudi uradno ni bila več vprašanje.

Agora ob kabini jadralnega letala

Ker spoštujemo oblast in predsednico stranke DESUS in ker jadralci nismo politična organizacija, ne bomo načenjali vprašanja upokojencev, ki imamo s prepovedjo prehoda občinskih meja pravzaprav zaprte možnosti približevanja svojim matičnim letališčem. To je še posebno akutno za člane, ki letijo v AK Postojni, AK Divača, ALC Lesce itd. Prvič v zgodovini slovenskega jadralnega letenja bodo klubi, vsaj nekaj časa, delovali kot povsem lokale organizacije, brez prišlekov. Morda komu tudi srce zapoje o tem dejstvu, ker se za prišleke še nihče ni zavzel. Tudi se ne bomo sklicevali na Ustavo RS, ki izrecno zagotavlja državljanom svobodo gibanja, pač pa bomo počakali, kako bo o tem razsodilo Ustavno sodišče RS, baje bodo razpravljali 23. aprila, po tem, ko bo verski praznik že absolutno minil in je delavski 1. maj absolutno pred nami. Po pravici povedano, nimamo veliko upanja. Zakaj? Ker ima strah velike oči. Čigav strah in čigave oči pa prepuščamo bralcu. Predvsem pa ne vem, zakaj bi US sploh o tem razpravljalo, saj je v Ustavi RS to zagotovljeno. Morda se nam obeta sprememba tudi v tem dokumentu?

Tako ne bo šlo, a bomo počakali na boljše čase

Prav zaradi aksioma o strahu bo moralo jadralno letenje v nekaterih slovenskih aeroklubih najbrž še nekaj časa počakati. Ob tem je treba dodati, da je mencanje nekaterih vodstev klubov v nekem sorodstvu s politiko, pa čeprav, kot smo že zapisali, jadralno letenje nikoli ni bilo politično motivirano. O tem, kakšna bodo prihodnja ravnanja članov teh klubov na zborih članstva, bomo še poročali. Skrbno sledimo oglašanjem slovenskih jadralcev na družbenih omrežjih. Odzivov je malo. Nekdo je zapisal dvoje misli – 1/ Karantena je, ko omejiš gibanje bolanih oseb. Diktatura je, ko omejiš gibanje zdravih oseb; 2/ Fear does not stop death. It stops life. And worrying does not take away tomorrow,s troubles. It take away today,s peace. Drugega komentatorja skorajda nima pomena citirati, kajti vdan v usodo je sklonil glavo in ukrepom nastavil vrat. Tako je napisal: »Letenje se bo začelo, Končno! Škoda, da nisem v pravi občini. Ampak tudi za nas še pride čas.« 

Sicer pa želi Opensoaring vsem letalcem srečne pristanke.

Share.

Leave A Reply