V Livnem tekmovanje QSGP

0

(OPENSOARING, 16. december 2018, foto Niko Slana)

Živahno na letališču v Livnem

Zadaj je že jasno, da bo osrednji jadralni termin v Livnem od 27. julija do 3. avgusta 2019 namenjen kvalifikacijskemu tekmovanju za veliko nagrado, torej za GP, kot temu pravijo organizatorji jadralnega tekmovanja s točkovnim sistemom ocenjevanja, ki po junijskem finalu v Španiji (od 1. do 8. junija v Cerdanyji v Pirenejih) prehaja v svojo X. izdajo. Za Livno in za celoten jadralni prostor, ki sega naprej v Črno goro in na drugo stran mejne gore Kamešnice na Hrvaško, bo tekmovanje zagotovo pomembno.

Velike možnosti letenja je v sezoni 2017 pokazalo tudi letalo ASH 25 in Karel Čeč

Za poznavalce jadralnih razmer v BiH bo tekmovanje še kako zanimivo, za ljubitelje pa prav tako, pa ne samo zaradi tekmovanja, ki ima mednarodno razsežnost, pač pa tudi zaradi sestave udeležencev. Kvalifikacijska tekmovanja marsikje, posebno bolj oddaljena, izpadejo kot dogodek lokalnega značaja, saj se na njih požene v bitko za udeležbo na finalu kopica domačih jadralnih matadorjev. V Livnu ne bo tako, ker konkurenčnih domačih tekmovalcev ni, z izjemno Eda Krišta in morda še koga iz AK Split (Sinj), ki bodo imeli možnost, da se dokažejo na svojem dvorišču. Seveda, če si bodo uspeli sposoditi ustrezno letalo 18-metrskega razreda.

Vzhodno in zahodno od Kamešnice Livno in Sinj

Sicer pa bo Edo Krišto, kar je veliko bolj verjetno, direktor QSGP Livno 2019. Privlačnost tekmovanja bo torej odvisna od tega, kdo bodo preostali udeleženci  QSGP v Livnu 2019. In še to, tekmovanje bodo z velikim zanimanje spremljali mnogi slovenski in tudi hrvaški jadralci, ki jadralni poligon v Livnu dobro poznajo. Obeta se torej zanimiv jadralni dogodek, skoraj v osrčju Balkana.

Kje so meje jadranja v Livnem je pokazal Boštjan Pristavec z letalom EB-edition. Na fotografiji Tanja in Žiga Pristavec
Ramsko jezero
Share.

Leave A Reply