Svetovni rekord v FAI trikotniku 1250 km z JS 3-18m

0

(OPENSOARING, 7. januarja 2018)

Katera srečna naključja so botrovala ekipi štirih južnoafriških jadralcev, ki so 6. januarja, z izhodiščem v Potchefstroomu, izjemno uspešno opravili najavljene lete 1250 km z letalom JS3-18, bodo v prihodnje povedali jadralci sami. Oscar Goudriaan  je omenjeni FAI trikotnik opravil s hitrostjo 160,5 km/h. Uys Jonker, Pieter Nouwens in Attie Jonker pa so bili za spoznanje počasnejši. Vsekakor so jadralci s temi leti potrdili kakovost letala, ki je šele nedavno prišlo na tržišče, a so tokrat leteli z 18-metrskimi krili. Čeprav je okoli tega fantastičnega podviga še nekaj neznank, je že zdaj na dlani, da se je v svetu jadralnega letenja in s prihodom jadralnega letala JS3-18, marsikaj spremenilo. Morda se niti ne bi zmotili, če bi dejali, da nikoli več ne bo, tako kot je bilo … in dokler nemška inovativnost pri načrtovanju letal ne najde kaj presenetljivo novega. Seveda pa bodo dobri piloti, v tako izjemnih jadralnih odpravah, stalnica.

Milan Petković (Srbija) je v Tocumwalu (Avstralija) z DG 100 (5. januarja) uspešno opravil najavljen let 750 km, posadka Kolar-Finžgar pa v Namibiji uspešno niza lete prek 1000 km.

In še o dogajanju s finala tekmovanj za VN (GP) v Vitacuri v Čilu. Boštjan Pristavec je, skupaj s svojim pomočnikom Ivom Ropretom, že v akciji. Opravil je že prve lete za trening, zdaj pa upa, da bo vreme v prihodnjih petih dneh, ko se bo tekmovanje začelo, ugodno, saj je na prizorišče finala prispel med zadnjimi.

JS3

World Record Flight for the JS3

A great soaring day in South Africa…. this is just what the JS3 pilots Oscar Goudriaan, Pieter Nouwens and the Jonker brother…s were hoping for when they took off today.

Share.

Leave A Reply