Stalowa Wola – za evropske naslove

0

(OPENSOARING, 13. maja 2019)

Odprtje EP

Tekmovalni utrip letošnje sezone je peklenski. Po Pokalu Pribina v Nitri in FCC v Prievidzi je za udeleženci evropskega prvenstva na letališču Stalowa Wola na Poljskem že drugi tekmovalni dan. Na vseh treh omenjenih tekmovanjih, od katerih ima zadnje največjo težo, so nastopali oz. nastopajo z uspehom tudi slovenski jadralci.

Nik Šalej

Naj spomnimo najprej na Nitro, ki je bila še posebno zanimiva, saj je bil konkurentom v odprtem razredu za merilo kar Sebastian Kawa. Anton Šibanc se je uvrstil na 9. mesto, sledila sta Pristavec&Avsenek (15) in Verdev (19). V Klubskem razredu pa sta Mark Travner in Aleš Kovač stala na najvišjih stopničkah zmagovalnega odra. V klubskem razredu v Prievidzi se je Boris Žorž, ki ga evropski nastop še čaka, podpisal pod 7. mesto. 

Nedvomno bo na EP veliko zanimanja za Diano 2 in 3

Če povzamemo po Kawi, je evropsko prvenstvo vendarle nekaj več. Na ogled, v konkurenci najboljših evropskih jadralcev, se je v 18-metrskem razredu, kjer letita tudi najbolj nabrušena poljska jadralca Sebastian Kawa in Karol Stariszak, postavil Celjan Nik Šalej. Po prvi disciplini se je izkazal z izvrstno dnevno uvrstitvijo – na 9. mesto.

Usklajena Zlyna

Odprtje evropskega prvenstva so, glede na obvestilo jadralcem »All the gliders must be on the ground latest 15:00 due to the military aircraft formation fly expected at 16:00 …« pospremila tudi vojaška letala. Ja, očitno veliko jadralno tekmovanje ne more miniti brez letal z vojaškimi oznakami. Razumljivo, saj je svet že povsem obnorel od vojaških igric. Nekaj tolažbe nam daje dejstvo, da je »vojska«, vsaj v Jugoslaviji, nekoč obilno podpirala jadralno letenje in da nam je takrat to ugajalo. Podobno je bilo tudi v drugih evropskih državah. Zdaj se je pač treba ugrizniti v jezik in sprejeti vojaško senco. No, marsikje »vojska« še zmeraj nekako podpira tudi jadralce. Kdo ve, kako je s tem v Sloveniji?

Adam Woollwy je takole pospremil udeležence EP na svoji strani

Na evropskem prvenstvu ni Adama Woolleyja, zato pa smo na njegovem FB našli zanimivo fotografijo Sebastiana Kawe, s pripisom za srečno in varno tekmovanje. Za to držimo pesti.

Brez nizkega preleta na gre

Share.

Leave A Reply