Prvaki Sommer, Janowitsch ter Matkowski&Kawa

0

(OPENSOARING, 11. avgusta 2018, besedilo Niko Slana)

Sebastian Kawa s tretjim naslovom svetovnega prvaka z letnico 2018

Velika jadralska predstava je končana, novi svetovni prvaki pa so postali Nemec Michael Sommer, ki je v svoj niz dodal še en naslov, Avstrijec Wolfgang Janowitsch, prav tako eden iz niza izjemno uspešnih evropskih jadralcev, ki združuje posel in jadralno letenje in seveda posadka Christoph Matkowski & Sebastian Kawa. Kawa je tako v eni sami evropski sezoni osvojil dva svetovna naslova, v koledarskem letu pa tri, saj je januarja v Čilu zmagal tudi na finalu GP v Vitacuri v Čilu, z 18-metrskim letalom. Mimogrede, Boštjan Pristavec se je v tem finalu uvrstil na 5. mesto, žal pa je manjkal med udeleženci svetovnega prvenstva v Hosinu 2018.

Michael Sommer

Znova se moramo vrniti k 18-metrskemu razredu in našim napovedim, ko smo, da bi z večjim zanimanjem spremljali svetovno prvenstvo, ki je, resnici na ljubo, zelo razvlečeno in za nepoznavalce nezanimivo, določili nekaj jadralcev in jih spremljali. Čeh Tomas Suchanek je štartal z velikimi ambicijami, tako da s svojim 7. mestom najbrž ni preveč zadovoljen.  Nemka Katrin Senna je bila, kot smo videli, na pragu velikega uspeha, ogrožala je celo vodilnega, a napačne odločitve nikomur ne prizanašajo in tako je pristala na 8. mestu, torej za dve mesti bolje, kot je načrtovala. Mesto za njo se je uvrstil svetovni  rekorder v FAI trikotniku 1250 km Južnoafričan Oscar Goudrian. Oba s Senne sta letela z letalom JS3. No, med proizvajalci je slavijo letalo Ventus 3T, južnoafriški JS3 (Jean Denis Barrois, Fr) pa je bil najvišji – tretji. In seveda je v tem razredu letel še Luka Žnidaršič 35. in Branko Blagojević (41., Srbija).

Končno – tudi svetovni prvak Wolfgang Janowitsch

V odprtem razredu so v ospredju kar tri Binderjeva letala EB29, na zmagovalne stopnice pa so se s pomočjo njihove kakovosti povzpeli Michael Sommer in Felipe Levin (oba Nemčija) in Čeh Petr Tichy. Zadnji tekmovalni dan je Zoran Frenc (Srbija) znava padel v stare tirnice, bil je na svojem 21. mestu, skupno pa se je uvrstil na zelo solidno 16. mesto. Prav v tem razredu smo pogrešali Pristavca.

Luka Žnidaršič – edini za prepoznavnost slovenskega jadralnega letenja v Hosinu

In kot smo že zapisali, tudi danes bo množica poljskih jadralnih pilotov, ki so z zanimanjem spremljali svojega asa med 20-metrskimi dvosedi, najbrž nazdravljali novi svetovni medalji. Za konec bi se seveda lahko tudi slovenski jadralci vprašali, ali so zadovoljni z izkupičkom obeh svetovnih prvenstev (Ostrow in Hosin) ter z udeležbo. Pustimo jim, da si odgovorijo kar sami.

Zoran Frenc
Kawa si je dal duška še s pričujočo fotografijo, ki jo je postavil na svoj FB

 

Share.

Leave A Reply