Pismo iz podpodja

0

(OPENSOARING, 22. aprila 2019)

Slingsby T-31 Tandem Tutor by Boris Kožuh

V starem vojaškem žargonu bi bilo to, da se je Boris Kožuh pojavil v javnosti, čeprav na neznani lokaciji, primerljivo s streljanjem z minometi. Presenečenje, ki prihaja, po neznani krivulji, do naslovnika. Na srečo. Pismo, ki ga je naslovil na nekaj starodobniških prijateljev, je zanimivo in prinaša pričakovanja, je torej pravo velikonočno darilo. In kot vsako pravo pismo ima tudi rubriko PS.

Dragi prijatelji,

imam štiri novice – tri dobre in eno slabo.

Začenjam od slabe: Letališče Biala Podlaska bo ob koncu leta prevzela vojska in verjetno se bo spremenilo v vežbališče za tanke. Torej moramo svetovni rekord v vleki z avtomobilom ujeti še letos jeseni, ko bo dovolj hladno, a ne premrzlo; recimo oktobra ali novembra. Drugega takšnega terena zlepa ne bomo našli.

Biala Podlaska

Prva dobra novica in vse druge

Krila jadralnega letala Slingsby T-31 Tandem Tutor so gotova in so lepša, kot takrat, ko jih je naredila tovarna. Torej bi Tandem Tutor lahko letel še letos.

Druga dobra novica je: Z Olimpijo nam ni uspelo narediti svetovnega rekorda v višini odpenjanja pri vleki z avtomobilom. Dosežek nam je preprečilo samodejno odpenjanje vlečne vrvi zaradi kljuke na Olimpiji. Letalo Zlin-24 Krajanek, ki ga je za dosego rekorda ponudil Jiri Lenik, je bilo lani pri startu z gumo poškodovano. Krajanek ima vsaj tri prednosti pred Olimpijo: ima stari tip kljuke, ki se ne odpira samodejno, je 50 kilogramov lažji in ima manjšo minimalno hitrost. Do junija bo popravljen in bo nared, da jeseni z njim poizkusimo narediti svetovni rekord.

Klemen Oman in Jiri Lenik (desno)

Tretja dobra novica je: Jiri Lenik bo prišel v Slovenijo z vsem potrebnim za dokončanje obnove trupa jadralnega letala Slingsby T-41 Skylark-2. To bi naj bilo še pred poletjem. Skylark sicer že ima veljavno dovoljenje za letenje. Ko bo trup gotov, bomo letalo lahko takoj preizkusili.

Biala Podlaska, skoraj neskončna steza

V razmislek pa ponujam zadevo, ki ni novica: 

Plan obiska zleta starodobnikov češkega kluba POTK in gravitacijskih letov. Zlet je od 15. 6. do 22. 6. na letališču aerokluba Jičin.  http://sletypotk.wbs.cz/

Predlagam

18 junija odhod iz Ljubljane z jadralnim letalom Gobe ali T-31

  1. Jičin (vsakoletni zlet POTK)
  2. Jičin (POTK)
  3. Jičin (POTK)
  4. zjutraj odhod v Ježow Sudecki (95 km) na gravitacijske polete (vzletišče Gora Szybowcowa, aeroklub Jelenia Gora – glej članek na Opensoaring: 

http://old.opensoaring.com/Blog/Blog_2017/blog_gravi.html

  1. povratek v Ljubljano

Pot Ljubljana – Jičin: 700 km. Pot Ježow-Ljubljana: 800 km

 

Lep pozdrav Boris

 

P.S. v kratkem bom poslal plan možnih akcij v letošnjem letu.

Share.

Leave A Reply