Malo mešano

0

(OPENSOARING, 3. aprila 2019)

V teh zmešanih časih, ko Britanci razmišljajo drugače od poslancev v svojem parlamentu, tudi tradicija ni več, kar je bila. Člani AK Lesce (Ivo Ropret, Mojca Zupan in predsednik AK ALC Janez Polenec) pa so znova osvojili Radio Gorenc in tam, kolikor jim je čas dopuščal, razložili, zakaj letijo in da so veseli vseh, ki jih obiščejo, Mojca je poslušalce spomnila na 30-letnico Društva slovenskih letalk. Glavna proslava tega dogodka bo v jeseni, še prej pa se bodo 17. avgusta v Lescah zbrali jadralci s svojimi starodobniki.

Člani AK ALC na Radiu Gorenc

Miha Langus bo vodil srečanja starodobnikov v Lescah, o katerem je povedal, da ne bi bilo nesporazumov, naslednje: »Za organizacijo te prireditve me je spodbudil Jure Lokovšek, lastnik Mačke. Na tem mestu (FB Niko Slana) pa povem vsem, ki želijo prevzeti to prireditev, da ne rabim nobenega, ki bi mi držal štango ali si prireditev celo lastil, razen prijateljev iz mojega aerokluba. Torej, da še enkrat povem, to srečanje organiziram jaz.”

Na fotografiji je v ospredju Mitja Ribarič, ki ima s starodobniki tudi velike načrte

Klub starodobnikov, ki je v ustanavljanju, zagotovo ne bo šel v zgoraj omenjeno žerjavico ne z desnico in ne z levico, zagotovo pa se bodo prihodnji člani Društva Letov 2019 udeležili češkega srečanja POTK, ki bo od 15. do 23. junija na letališču v Jičinu. Lepo bi bilo, če se bi kdo od slovenskih jadralcev še pridružil. Kakšne Mačke ali Vaje bi tam bili zelo veseli.

Klaus Ohlmann in novinarka Anika Molnar v Franciji

Medtem ko sanjamo o starodobniških srečanjih v Sloveniji, se Klaus Ohlmann s svojim Stemmejem kar ne more odmakniti z roba Balkana. Po tem, ko je pokazal, da bi lahko bil glavni v Klubu Logos, ki ne samo, da je ponovno potrdil, da najbolje na svetu razume delovanje valov ob burji, je pokazal, da si upa v njej tudi leteti. Drugi korak, ki je imel, prav tako kot prvi nekaj estetskih pomanjkljivosti, pa je bilo jadranje od Maribora do Francije. Ni bila samo ideja, 95 odstotkov zamisli je izpeljal. Zapisali bi lahko, da je prišel k nam, pa ne da bi nam nabil komplekse ali mešal štrene v našem jadralnem vrtičku. Nevede je tudi on potrdil, da za jadralce ni državnih meja. Jadralci iz  sosednjih držav in celo nemški, torej tudi Ohlmann, jo lahko brez omejitev preskakujejo (tudi slovensko), slovenski pa morajo svoje skoke pisno najaviti KZPS. Prosim, bodite resni – na KZPS in v generalštabu SV.

Gregor Petrovič, ki je okusil, kako deluje letalska kontrola v Aucklandu (NZ), je poslal nekaj zanimivih povezav: 

https://amc.crocontrol.hr/Current-situation-anonymous-users

https://www.flightradar24.com/FOO125P/2006ae5c

https://amc.crocontrol.hr/Portals/0/Slike_Vijesti/Dokumenti/Pravila%20i%20postupci%20AMC%20Portal.pdf

in jih komentiral: »Vidi se trenutno rezervirani prostor in aktivnosti, v bistvu odlična stvar. Tu so pravila in definicije, kako Hrvati dinamično upravljajo svoj zračni prostor. Skoraj znanstvena fantastika.«

Gregor Petrovič preučuje, kako prek zagrebške kontrole prileteti na Pohorje

Sicer pa ugotavlja, da v Mariboru poslovna letala vadijo šolske kroge na slabih 400 m. »Ko letijo za stezo 14 so še toliko bolj nad mestom. Ne vem, če letijo 300 m NAD TERENOM, KOT JE PREDPISANO. Tako nizko nad mesto za trening jim nikjer na svetu ne bi dovolili,«ugotavlja Gregor iz letalnega radarja in dodaja še svojo veselo novico, da sta namreč  dva kandidata za SPL licenco iz AK Ptuj dni že opravila teorijo. Zdaj pričakujejo še novo vrv za vitlo in praktični del tečaja bo kmalu stekel.

   Slovenski kibici za jadralno letenje komaj čakamo na začetek jadralne sezone in tekmovanja v Nitri in v Prievidzi – kjer bo tudi evropsko prvenstvo. Pred kvalifikacijskim tekmovanjem za Veliko nagrado v Livnem, torej QSGP, bo še vroče. Sicer pa je bila najbolj zanimiva vest v reviji Soaring NZ o mladinskem jadralskem taboru.

Udeleženci jadralskega tabora 2018
Share.

Leave A Reply