Zmaga Woolleyju, prodorne jadralke

0

(OPENSOARING, 11. januar 2019)

Avstralski naziv za žensko ekipo – Sugar Gliders

Prvenstvo Avstralije v jadralnem letenju  nas načelno  naj ne bi kaj prida zanimalo, če … ne bi na njem nastopil Adam Woolley, ki je, kot pravi sportsman, na straneh Opensoaringa  napovedal izziv v boju za svetovni vrh v jadralnem letenju. Seveda je jasno povedal, da je kamen spotike – izraz je na začetku našega štetja uporabil rimski cesar Mark Aurelij -, Sebastian Kawa. Adam je začel koledarsko leto 2019 z zmago.V ozadju zanimanja za Australian Nationals pa je, vsaj kar zadeva Opensoaring, skupina jadralk, ki se v kakovostnem razredu enakovredno kosajo z moškimi kolegi. Tokrat se je na zmagovalne stopničke (3. mesto)  povzpela Alisa Mcmillan, sledijo Lisa Turner, Lisa Trotter, Diana Schuit, Cath Conway in Kerrie Claffey. Tako kakovostno žensko zasedbo je najbrž težko najti.

Lisa Trotter je v Avstraliji priljubljena

Kot jadralka je izjemno zanimiva, denimo, Lisa Ellen Trotter (IGC 801), ki se približuje šestdesetim. Izhaja iz letalske družine, saj je bil njen oče vojaški pilot med drugo svetovno vojno, kasneje pa se je preusmeril v civilno letalstvo. Z jadralnim letenjem se je začela ukvarjati šele sredi svojih dvajsetih let, čeprav je letališče spoznala  že v otroških letih. Že dolgo tekmujeta skupaj z možem Petrom, seveda vsak v svojem letalu. Leta 2014 se je udeležila tudi kvalifikacijskega tekmovanja za GP, uvrstila se je na 5. mesto. Najbolj presenetljivo pa je, da Lisa v tej histeriji, kdo bo imel najnovejši in najbolj vroč izdelek jadralske tehnologije, ni nasedla in da še zmeraj izjemno uspešno leti na svojem LS 8. Ja. Prav o teh letalih smo nekaj malega zapisali ob smrti Wolfa Lemkeja, tudi to, da je kalupe za LS prevzel DG in da ni več pravega zanimanja za ta letala tiči pravi vzrok morda prav tukaj. Lisa Trotter, ki je bila na nedavnem svetovnem prvenstvu 2017 v Benalli tudi uradna komentatorka  https://youtu.be/pv8679fiG1k ,  je 20. decembra 2013 s svojim letalom LS 8b z napovedanim trikotnikom FAI velikim 1030 km, z izhodiščem v Tocumwalu, izboljša niz nacionalnih in svetovnih dosežkov v jadralnem športu, za ženske in tudi absolutno.  Na SP (WGC) v Uvaldeju 2012 se je v 15-metrskem razredu (ASW 27) uvrstila na 22. mesto, njen mož je za njo zaostal za dve mesti.

O jadralnem letenju in tekmovanjih pa pravi: »I love the challenge and excitement. It can be a pretty tough gig sometimes, but that is hugely outweighed by the adrenaline of fast close flying and at times the taste of sweet success. Also, the constant learning and thinking keeps me on my toes. Most of all though, the fantastic friendships and the gliding community have made my life so much richer.«

Lisa Turner in Lisa Trotter

Lisa Trotter je na SP prvič nastopila  leta 2005 v Klixu v Nemčiji, takrat je bila v ekipi tudi 28-letna (2019: +13) pravnica Lisa Turner, ki pa je tekmovala tudi že na prvem mladinskem jadralnem svetovnem prvenstvu leta 1999 v Terletru na Nizozemskem. Tudi Turnerjeva še zmeraj zelo uspešno tekmuje, na letošnjem nacionalnem prvenstvu je pristala na 5. mestu.

Alisa Mcmillan

Med nastopajočimi na avstralskem DP je tudi Cath Conway (52), ki je svojo jadralsko pot začela pri dvajsetih, oba njena sinova sta vojaška pilota, sicer pa ima za seboj univerzitetno kariero. Tudi ti podatki pojasnjujejo, zakaj cenijo jadralno letenje v avstralskem vojaškem letalstvu. Tu je treba spomniti na znano teorijo iz športne stroke, ki zatrjuje, da je za odnos otrok do športa najbolj pomembna mama.  Catharina je prevzela mesto selektorice za bližnje 10. žensko svetovno prvenstvu v jadralnem letenju v Lake Keepit, torej na prizorišču letošnjega nacionalnega prvenstva Avstralije.  

Lena Earns Her Wings

Alisa Mcmillan spada med mlajše prodorne avstralske jadralke,  ki je na JWGC 2015 Narromine (Austr)  https://youtu.be/zNA30CADxlk

pristala na 10. mestu. Tudi njeno priljubljeno letalo je LS 8, na nacionalnem avstralskem prvenstvu pa se je uvrstila na 3. mesto. Ko govorimo o ženskah v jadralnem letenju, naj spomnimo, da v anglosaškem svetu reklamirajo knjigo z naslovom Lena Earns Her Wings, ki jo je napisala Judith E. Spörl. Na 245 straneh je obširna razlaga, ki je namenjena predvsem dekletom, kaj je jadralno letenje in kaj lahko dekleta v tem športu pričakujejo. Zagotovo veliko. Knjigo lahko kupimo na Amazonu www.lena-book.com.

Share.

Leave A Reply