Za razgledanost zajahal Ventusa 3

0

(OPENSOARING, 16. januarja 2018, besedilo in fotografije B. Pristavec)

Zaradi slabih vremenskih razmer je bila tekmovalna komisija finalnega SGP v Vitacuri prisiljena že drugič odpovedati dnevno nalogo. Zjutraj nas je pričakalo z nizko oblačnostjo pokrito nebo, iz katerega je za kratek čas celo drobno pršilo. V nadaljevanju je sonce sicer čedalje bolj sušilo sloj nizke oblačnosti in ko se je obetal dober vremenski razplet s tekmovalno nalogo, nas je zajela visoka oblačnost, ki je preprečila dvig temperature, ki bi omogočal varno izpeljavo tekmovalnega dne.

Prekladanje na startu in debatni krožki so bili v polnem zamahu in v enem od teh sem se zapletel v debato s Tilom Holighausom, iz katere je prišel sogovornikov zaključek: »Če danes ne letimo, lahko preizkusiš moje letalo – Ventus (3)!« Tako se je tudi zgodilo. Tekmovalni dan je bil odpovedan, moja pomočnika sta poskrbela za EJ, sam pa sem zajahal Ventusa – 3V. V dobri uri sem poskusil vse možne režime leta in si skušal ustvariti čim bolj popolno podobo o letalu.

Zelo na kratko:

Položaj pilota v letalu je veliko bolj ležeč, kar se mora človek privaditi, vendar to ni nič takega, kar bi motilo;Ročica za zakrilca je na dobrem položaju, saj omogoča neprisiljeno držo roke;Hod palice po višini sede lepo v roko, tudi po nagibu je letalo zelo lepo odzivno;Pri malih hitrostih je krotek in stabilen, brez tendenc po zvračanju na krilo;Pri prehodu iz hitrega leta naravnost v kroženje dobro sledi željam, četudi so potrebni popravki;

Pri hitrem letu naravnost, napol ležeči položaj pilota, v razmeroma majhnem vendar povsem zadostnem cockpitu, daje občutek hitrega bolida.

Skratka Ventus je spoštovanja vredno letalo in nič čudnega ni, da je trenutna čakalna doba zanj 3 (tri) leta.

Kaj bi bilo v 18-metrskem razredu, pred posegom v žep, še zanimivo preskusiti? Poleg JS1, za katerega sem prepričan, da prav nič ne zaostaja za tu prisotnimi letali, še ASG 29 in seveda JS3, verjetno najbolj sveži tip iz družine Jonkersovih letal. Sam teh skrbi nimam, privoščim pa jih pa vsakomur, ki ima take ambicije in seveda možnosti.

Lep pozdrav,

Boštjan

http://www.sgp.aero/finals2017/race-coverage/daily-race-coverage.aspx?contestID=31825

Share.

Leave A Reply