V veliki vročini – vse na svojem mestu

0

(OPENSOARING, 1. avgusta 2018, besedilo Niko Slana)

WGC Hosin 2018

Tretji in  četrti tekmovalni dan so organizatorji vendarle umerili tekmovalne naloge s sposobnostmi letal – discipline so bile od 450 do 520 km, v četrti disciplini pa nekoliko krajše. Povprečne hitrosti so pričakovano zlezle navzdol, čeprav so še zmeraj visoke.

Luka Žnidaršič

Luka Žnidaršič (SLO, 18 m) je zdrsnil navzdol (30,. 37.), Zoran Frenc (SRB, OR) pa se je dvakrat zapored uvrstil na 20. mesto. Bolj zanimive so uvrstitve obeh tujih jadralcev, ki smo ju omenili na začetku. Čeh Tomas Suchanek leti vse boljše (14., 3.) in je v skupnem seštevku trenutno na 2. mestu, Katrin Senne (Nem, 18m) pa se je še za korak približala svojim sanjam (9., 7.) in je po četrti disciplini trenutno skupno na petem mestu.

Katrin Senne je v Nemčiji popularna…..

Sploh pa je Katrin Senne (49) zanimiva tekmovalka, saj se je z jadralnim letalstvom ukvarjal že njen oče Klaus Keim, ki je nedavno praznoval 80-let in mu je Katrin, po tem ko si je opomogel od neštetih jadralskih čestitk in dobrih želja iz vsega sveta, namenila kaj drugega kot jadranje z ASG32Mi. Zagotovo je večji del jadranja opravil kar sam, saj sta s hčerjo, kot smo lahko prebrali na OLC, letos opravila že nekaj lepih jadranj z dvosedom. Klaus si je pripel srebrni C že leta 1953, leta 1956 je že imel v žepu dovoljenje za letenje z motornimi letali, s sedemnajstimi pa si je v letalsko dovoljenje vpisal akrobacije. Leta 1966 si je kupil svoje prvo jadralni letalo Scheibejev Zugvogel 3b, sicer pa je bil kasneje med konstruktorji v tovarni jadralnih letal Glasflügel. Skratka, Katrin ima za seboj bogato družinsko letalsko zgodovino.

Michael Sommer

V odprtem razredu Nemec Michael Sommer očitno nima prave konkurence, saj je zabeležil že tretjo dnevno zmago. Sicer pa je Sommer serijski zmagovalec svetovnih prvenstev v odprtem razredu, saj je doslej zmagal že leta 2006, 2008, 2010 in 2014, svoja zadnja dva naslova je osvojil z letalom Binder EB 29. Med dvosedi sta Matkowski & Kawa prvič zmagala in se utrdila na vrhu tekmovalne lestvice.

Mario pravi – pekel na zemlji

Sicer pa se je na vzletišču temperatura dvignila na 36 stopinj in čeprav bi zato morala biti dviganja močna, pa kar nekaj jadralcev v 18-metrskem razredu ni preletelo na cilj. Mario De Maksimilian Hrelja (Srbia Gliding Team) je povedal, da je bil na zemlji pravi pekel. Prometni pilot, ki je letel čez to področje, je zatrdil, da je bil pogled na tekmovalni poligon fantastičen, na obrobju pa je že bilo nekaj nevihtnih oblakov.

Share.

Leave A Reply