Razstava JL na Blokah

0

(OPENSOARING, 12. oktobra 2018)

Neizmerna volja Martine Hribar, da bi znova obudila že davno pobegli duh jadralnega letenja z Blok, se je znova dokazala z razstavo z naslovom Jadralno letalstvo na Blokah, ki bo od danes (12.10.2018) še nekaj časa na ogled v knjižnici v Novi vasi na Blokah. Pohvalno je, da so se mnogi odzvali Martinini pobudi, seveda pa se zastavlja vprašanje ali bo pobuda doživela še kakšno kakovostno nadgradnjo. Spomenka Hribar, ki podpira zamisel soimenjakinje, je nedavno dejala, da bo ideja zaživela samo, če jo bodo podprli mladi z Blok. A ne bodimo nestrpni, tudi z malimi koraki se pride daleč.

Spomenka Hribar

Medtem ko na Blokah kličejo k sebi ozračje minulih časov, predvsem z zapuščino davnih jadralcev, ki so imeli smisel za fotografijo in estetiko ČB slike, pa po svetu že dolgo letijo, tudi na gumo, prav taka starodavna letala, kot so bila nekoč na Blokah in na bratskem kraljevem vzletišču na Zlatiboru v Srbiji. Od davne jadralske dejavnosti v zrcalnem jadralskem središču, od hangarja in letal, prav tako ni ostalo nič. Na Hrvaškem, denimo, Marko Jeras po koščkih sestavlja svojega »Vrabca« in tako gradi svojo pot v zgodovino hrvaškega jadralnega letalstva. Spodbudno.

Spomini….

Letos je bilo veliko mednarodno srečanje starodobnih letal v Stendalu v Nemčiji    https://www.vgc2018.de/  Slovenski ljubitelji starodobnih letal so bili letos že dvakrat v Rani na Češkem, v domovanju Jirija Lenika, človeka, ki je za zgodovino jadralnega letenja naredil več, kot kdorkoli. Mimogrede, naredil je tudi znamenito letalo Krajanek Zlyn 24, ki je nastalo po vzoru nemške Grunau Baby in ga prepustil Tehničnemu muzeju v Pragi. Z njim so občasno leteli in v Stendalu, a so mu, žal, poškodovali trup. Jirija torej znova čaka obnova. Skatka, ob sivih eminencah letalstva, ki se ogrevajo za Bloke, si moramo želeti predvsem mladih moči, ki bodo začeli slediti evropskim vzorom, še preden bodo izgradili svojo eksistenco in med tem ostareli.

Krajanek Zlyn 24

https://youtu.be/JGNip3vjv64

Share.

Leave A Reply