LZS in odzivniki

0

(OPENSOARING, 18. aprila 2019, Niko Slana)

Z dudo v ustih, flugzeug kaputt, razumljeno kot segelfliegen kaputt….

Pa je padla še ena iluzija, da so letalci ljudje s trdnim značajem in da se znajo potegniti zase. Na spletni strani Letalske zveze Slovenije se je pojavilo obvestilo z naslovom Odzivniki (transponderji, 17.04.2019 Letalska zveza Slovenije se bo prijavila na razpis za sofinanciranje odzivnikov), ki govori drugače. http://www.lzs-zveza.si/novice/?tx_ttnews%5Btt_news%5D=272&cHash=0851f63990420395dc4edf040803954a

Mariborsko letališče

Več informacij je v priloženem dokumentu, ki kaže, da smo jadralci pač za to, da nas strižejo. O čem govori dokument, ki se je že nekaj časa valjal na mizah upravnikov aeroklubov? Če preskočim nekaj obrabljenih fraz o jadralnem letenju in varnosti, obvešča jadralce, da bodo v okviru LZS skušali pridobiti možnost za nakup radarskih odzivnikov po »ugodni« ceni za vse, ki se bodo naročili. Tudi s pomočjo Fundacije.

Prevod…ehhh

Morda bo kdo ob tem velikonočnem darilu, ki tako nima temeljev, dejal: »Joj, kako smo hvaležni,« čeprav je že iz letala vidno, da za akcijo stoji samo posel in da je LZS samo posrednik. Preseneča nas lahko, da se LZS ni potegnila za pravice letalcev, še posebno jadralcev (tudi jadralnih padalcev) do uporabe zračnega prostora, denimo, tako kot se je v Veliki Britaniji aeroklub Lasham

http://www.opensoaring.com/bolezen-sirjenja-zracnega-prostora-v-vb/

 in da ni protestirala proti prisvajanju zračnega prostora s strani KZPS. V tem militaristično-kapitalističnem ozračju protest tako ali tako ne bi zalegel, a zadnja stvar je, da se tudi LZS prikloni grabežljivosti KZPS in se celo sama ponudi za posrednika za posel z odzivniki.

Nisem prepričan, da se slovenski jadralci strinjajo, a od LZS bi malo več ponosa vendarle pričakovali, kajti gre za načelnost. KZPS si je vzela pravico, ker je velika, močna in bogata. Tudi apel na Fundacijo, da bi sofinancirala odzivnike, bo korak v prazno in ko bi vsaj rekli, da se bodo obrnili na KZPS, saj gre za splošno varnost v zraku, ki je v interesu vseh, in da zato naj pač sofinancira nakup odzivnikov za jadralce.

In še: v omenjenem pdf dokumentu sprašujejo, koliko plovil nameravajo v klubih opremiti z odzivniki. Pravzaprav bi temu lahko rekli tudi obup, saj jadralna (ali motorna) letala imenujemo plovila, čeprav smo o tem že veliko pisali. Lepo bi bilo, če bi plovila pustili v vodi in v pristojnosti Arhimeda, letalci pa bi uporabljali splošen izraz  letalnik, če je že težko zapisati jadralno letalo.

Share.

Leave A Reply