Kawa o FAI in olimpizmu

0

(OPENSOARING, 29. decembra 2017, foto N. Slana)

 

Jadralska revija Yachts Croatia prinaša v decembrski številki zanimiv pogovor s poljskim jadralcem Sebastianom Kawo, najuspešnejšim jadralnim pilotom vseh časov, ki je bil v najstniških letih tudi izvrsten jadralec na vodi. V naslovu mu uredništvo revije sicer pripisuje položaj „boga“ med jadralnimi piloti, kar je bolj v skladu z rumenim tiskom kot definicijo športnika, kar Kawa nedvomno je.

 

Sebastian Kawa

 

Vsekakor je zanimiv tisti delček pogovora, kjer razmišlja, kaj bi bilo potrebno storiti, da bi jadralno letenje postalo olimpijski šport. Kawa meni, da pri jadralnem letenju niso razrešili nekaterih bistvenih problemov, ob tem pa se sprašuje o vlogi FAI, ki ne naredi dovolj za prepoznavnost jadralnega letenja.

„Na takšen način jadralno letenje ne bo nikoli popularen šport,“ zatrjuje Kawa in daje za primer velika tekmovanja v Räyskäli na Finskem, v kraju, ki je daleč od urbanega sveta. Tam si tekmovanje ne ogleda nihče, niti nihče ne ve, da je sredi gozda veliko in zanimivo tekmovanje. „Čemu torej služijo takšna tekmovanja,“ se sprašuje Kawa, ki meni, da so tekmovanja tudi časovno predolga. Prihodnje leto bo v Italiji nekoliko drugače zasnovano tekmovanje v jadralnem letenju, ki ne bo pod okriljem FAI. Tu se bo pokazalo, kako naj bi v prihdnosti izgledala jadralna tekmovanja, ki ne bi bila namenjena samo jadralcem ampak tudi gledalcem. Kawa meni, da bi jadralno letenje moralo postati bolj vabljivo, skratka predstava – shaw, ki bi bil zanimiv za občinstvo.

Poljski jadralec, ki so ga hrvaški kolegi lani povabili v Sinj, a je akcija, zaradi koincidence z nesrečo na tem letališču, padla v vodo, zatrjuje, da ga tekmovanja ne vlečejo več tako kot nekoč in da se bolj usmerja v jadralne odprave, ki imajo pridih raziskovanja. Jadranje nad jadranskimi otoki je bila zanimiva zamisel, ki jo bo morda uresničil v letu 2018. Kawa, ki je daleč najbolj dejaven jadralec na svetu, bo januarja (od 13. do 20. Januarja) nastopil v finalu tekmovanj GP v Vitacuri v Čilu, kjer se bo z najboljšimi pomeril tudi Boštjan Pristavec (AK ALC Lesce). In še zanimivost, Kawa in Pristavec bosta letela z enakim letalom – JS1C.

Več na https://yachtscroatia.hr/sebastian-kawa/

Share.

Leave A Reply