Glider pilots X-mas dreams

0

(OPENSOARING, avgust 2018, avtor Robert Danewid, povzeto po WGC Hosin 2018)

Nedvomno drži, da je jadralno letenje vrsta zasvojenosti, zaradi katere so jadralci pripravljeni pogledati skozi prste vsem pomanjkljivostim opojne droge in ne videti njen slabši del, ki ji ni v prid in zaradi katerega ne bi smeli pripustiti v njen objem nikogar, preden ga ne seznanimo z njim in njenimi posledicami. A to je iluzija. Ali ste že kdaj pomislili, da bi diler, to besedo uporabljam, ker pravim, da gre za zasvojenost, govoril slabo o svoji robi. Slepota zasvojenosti z letenjem se vleče že iz časov, ko ljudje sploh še niso leteli ali pa so imeli letenje v svojem arhetipu, iz neke prejšnje kulture, ki je izginila. Ostal je samo še mit o Dedalu, ki je svaril in Ikaru, ki je bil svojeglav. A glavno dejstvo ostaja – jadralno letenje je objektivno in subjektivno nevaren šport in prav je, da o tem govorijo tudi v okviru tako velike prireditve, kot je svetovno prvenstvo v jadralnem letenju.

Ko odplavajo iluzije, navidezna gibanja, ko se razblini zasvojenost, je samo še stvarnost, ki je lahko zelo trpka. Ob tem se spominjamo našega prijatelja Stjepana Kolića, ki je s svojim delovanjem poosebljal najbolj prijazno stran jadralnega letenja. In je zaradi jadralnega letenja odšel, ko tega nihče ni pričakoval, še najmanj njegovi najbližji. Priročnik za varnost pri jadralnem letenju, ki so ga poslali med svoje vernike organizatorji WGC Hosin 2018, je še kako primeren, a najbrž bi moral biti precej obsežnejši … Robert Danewid,  avtor prispevka, je kar na začetku svojega razmišljanja o varnosti zapisal, da je to majhna spodbuda, ki želi spodbuditi našo pozornost (a little reminder to increase your awarness).

Zato naj obvelja zapis pod sliko, ki smo jo sneli v fotografski ponudbi WGC Hosin 2018: … Green tree grass and white snow wings … glider pilots X-mas dreams

https://www.wgc2018.cz/wp-content/uploads/2018/07/Safety-briefing-WGC2018.pdf

 

Share.

Leave A Reply