Finiš, kot ga še ni bilo – 3. Pristavec – Komentar s fotografijami

0

(OPENSOARING, 17. januar 2018, Foto FB S.Kawa in B.Pristavec )

Takšnega finiša na tekmovanjih za veliko nagrado (GP), posebno ne na finalu, še ni bilo. Kar štirje tekmovalci (Sebastian Kawa, Andres Errazuriz Beeche, Sebastian Nägel), med njimi Boštjan Pristavec, so pridrveli v cilj skoraj istočasno, vsem so namerili hitrost 143,2 km/h. V skupnem seštevku za naslov prvaka vodilna Nägel in Kawa s 25 točkami, sledi Amann 18, četrti Kiessling z 11 tokami in na odličnem petem mestu je Pristavec z 9 točkami.

Boštjan o 3. Dnevu finala SGP:  »Bil je poslastica na celi črti.«

Izjemna vidljivost, fascinantni hribi, visoka baza oblakov, izjemna dirka in razplet, kot jih je bilo malo doslej. Po rahlem razočaranju sem včeraj sklenil, da naredim konec zadržanemu letenju. Ali posežem po nekoliko več točkah ali pa sem zadnji, kar je isto kot 10.

To vse skupaj seveda ni tako preprosto kot zveni, še posebno, če se podajaš na področja, kjer si prvič.

Danes sem nekako uspel ujeti pravo skupino, ter se ji v nekaterih predelih podredil, saj so narekovali dober tempo. Naloga je bila speljana tako, da je bilo med prvo in drugo točko, v smeri proti jugu, potrebno preleteti precej visok masiv Andov. Višina leta je bila konkretno prek 4000 m.

Kamnita puščava – foto B.Pristavec

Od druge točke naprej pa je bila, bolj kot ne, prisotna igra, kako hitro leteti in koliko višine ohraniti za določena področja. Na pobočjih južno od Santiaga, od koder je bil danes dolet že kar poznam, sem čakal na dobro pozicijo za finalnih 90 km naloge. Pet letal je bilo pred menoj med 2 in 4 km in 150 do 250 m nižje, tako da sem jih dobro opazoval in svojo hitrost optimiral, predvsem v predelih, kjer se je dalo pobrati nekaj višine.

Ledena puščava – foto B.Pristavec

Moj profil leta je bil zato malce višji, kar se mi je obrestovalo z lepšimi pobočji, kot za spoznanje nižje, kjer se od pobočja odcepijo posamezni grebenčki in jih je  potrebno nemalokrat zaobiti … v samem finišu je bila moja linija bolj direktna in ne tako naslonjena na pobočje, kar mi je iz kilometra v kilometer zmanjševalo zaostanek za prvimi.

Razglasitev 3. tekmovalni dan, z leve Holighaus, Kawa, Erazzuriz in Pristavec

V zadnjih petih kilometrih sem jih dohajal, potem pa se je pričela finomehanika v smislu ciljanja ciljne višine 850 m. Ciljno linijo sem preletel kot tretji in za prvima dvema zaostal za 4 sekunde.

Skratka dober občutek za naprej.

Lep pozdrav,

Boštjan

Boštjan Pristavec v štabu Sebastiana Kawe

http://www.sgp.aero/finals2017/results-sgp/results.aspx?contestID=28632

 

 

Share.

Leave A Reply