Cerdanya – od francoske revolucije do Livna

0

(OPENSOARING, 3. Junija 2019, besedilo Niko Slana)

Začelo se je v slogu francoske revolucije 1848, obglavili so kralja in vpili znameniti stavek: »Kralj je mrtev, naj živi kralj …« Organizatorjem finala SGP je Sebastian Kawa, aktualni svetovni prvak v SGP, naredil veliko uslugo, ko je prvi dan usekal ničlo. Deloval je v prid jadralnemu letenju, saj se je priklonil anglosaškemu športnemu načelu hendicapa in dal nasprotnikom dovolj prednosti, da bi tekmovanje vendarle lahko bilo enakovredno. Morda ga bodo na koncu zaradi tega dejanja celo prehiteli.

Cerdanya je oživela

Kajti, tudi Sebastian želi biti normalen človek in hkrati samo športnik, in je pač dal na razpolago naslov svetovnega prvaka v SGP. Ne verjamem, da čaka na kakšne spremembe tekmovalnega pravilnika ali da bi s svojo naslednjo udeležbo počakal, da bodo tekmovanje Grand Prix uskladili s smislom naslova (velika nagrada) in, denimo, zmagovalcu uradno izročili 10.000 evrov, 8.000 za drugouvrščenega, 7.000 za tretjega in tako naprej. Tega najbrž ne verjame, pa čeprav bi to bil za FAI samo drobiž  … Morda pa Kawa sam pri sebi razmišlja, da bi nekoč prepustil zračno tekmovališče bolj napadalnim jadralcem. Morda bodo med tem prišli v modo letalski pajaci a la black tie z metuljčkom. Današnja pilotska garderoba to že nakazuje.

Najhitrejši prvi tekmovalni dan, z zasluženimi steklenkami

In še o dolgočasju. Na svetovnem prvenstvu v Benalli sem se navduševal nad Davidom Hirstom, gospodom iz Nove Zelandije, ki je prišel v Avstralijo komentirat svetovno prvenstvo. Organizatorji so že vedeli, zakaj so ga povabili, kajti novozelandski jadralec je natančno poznal bistvo jadranja, v sebi pa je nosil zvrhan koš humorja. To je bil zagotovo komentatorski višek tekmovanj pod okriljem FAI, a se tega takrat nismo zavedali. Žal je to že zgodovina. V vlogi Hirsta je, če se ne motim, na prvem slovenskem QSGP skušal nastopiti slovenski jadralec, a je bila to zanj preveč težavna naloga.   

Sebek Tilo Holighaus

Zmagovalec prvega dne finala SGP v Cerdanyji je dobil možnost, da kaj pove o svojem uspešnem nastopu, a ni znal izstopiti iz levega in desnega zavoja, dogajanje v zraku je simuliral z gestikulacijo. OK, morda takšna razlaga vendarle komu kaj pove.  No, vendarle imajo v Cerdanyji tudi uradnega razlagalca dogajanja, ki ga mnogi hvalijo. Morda pa David ni več v modi.

Cerdanya še v zavetju letališča

Ker je bistvo tako ali tako skrito očem, se bomo tokrat morali zadovoljiti s Soaringspotom. Ne bomo se kaj prida vznemirjali ob takšnih ali drugačnih dosežkih. Domače nacionalne zastave, ki so vihrale na Giru 2019 za spodbudo slovenskemu kolesarju Primožu Rogliču, pa bomo poslali v Livno, na bosansko zračno bojišče, da bi dobili za prihodnji finale SGP dva udeleženca iz Slovenije. Jadralski navijači v Livnu se ne bomo ozirali na fair play, tako kot se niso kolesarski na Giru. Naj živi šport.

P.S. med tem je S. Kawa stavri že postavil na svoje mesto……..

Share.

Leave A Reply