Boštjan Pristavec – predzadnji dan drugič strel v prazno

0

(OPENSOARING, 19. januar 2018 foto B.Pristavec)  

Še zadnji brifing…

Pred peto dnevno nalogo in pogledu na skupno uvrstitev je bilo jasno, da se bo taktika prvih treh pilotov nekoliko spremenila, kar mi je dalo navdih, da bi se jih dalo ukaniti s prefinjenim in nekoliko drugačnim pristopom. Naloga, dobrih 230 km, mi je bila, glede na izkušnje iz trenažnih letov, pisana na kožo. Najprej po startu nekoliko na sever s potrebnim dvigom nivoja leta na do dobrih 3000 m, nato do 2. točke, ki bi jo lahko primerjal z Mežico, kjer je bilo potrebno imeti toliko višine, da si dosegel zahodna pobočja obronkov Andov, potem 90 km letenja na jug in še enkrat toliko nazaj. Torej 180 km letenja po pobočjih, ki sem jih v preteklih dneh nekajkrat uspešno preskusil, natanko tako, kot so nam med drugim razlagali tudi domačini. Leteti je potrebno na višini od 1500 do 1700 m, saj je v tem višinskem pasu najlepši relief in običajno je napredovanje brez kroženja najhitrejše.  Moj cilj je bil torej jasen, zelo pazljivo, z višino do 2. točke, potem pa popoln napad.

Ko smo se približevali 2. točki sem bil pred konkurenti nekoliko višji, kar mi je vlivalo dodatno energijo, še posebno, ker so se prej omenjeni iz vrha lestvice odločili za bolj direktno linijo prek 2600 m visokega položnega prelaza, z običajno manj ugodnimi pobočji. Omenjeni prelaz je velikokrat previsoka in posledično časovno izdatna ovira. Moj potek leta je bil povsem skladen z načrtom in pričakovanji vse do 2. točke ter v segmentu, nekaj kilometrov daljšega preskoka, na omenjena zahodna pobočja, ki navadno omogočajo podobno divjanje po pobočjih kot to poznamo ob jugozahodniku po Karavankah.

No, s pričakovanim »divjanjem« do cilja zaradi slabega vetra ni bilo nič. Več kot jasno je tudi, da sem nekoliko predolgo vztrajal z letenjem naravnost in profil leta spustil pod najprimernejšo višino, kar me je na koncu stalo dodatne potrate časa v šibkih dviganjih ter nizko vlačenje po nič kaj prijaznih vznožjih pobočij proti cilju.

Na koncu 12. mesto in najslabša dnevna uvrstitev in nič točk!

Zmagovalci pa kolegi, ki so obrali pot prek prelaza, Nägel – Ventus 3 , Kawa – JS1c in presrečni Gostner – Ventus 3

Za zadnji dan tekmovanja pa upam, da mi bo sreča bolj naklonjena.

Vhod na letališče Vitacura pod kontrolo

http://www.sgp.aero/finals2017/results-sgp/results.aspx?contestID=28632

Share.

Leave A Reply